24 december 2020

'God toont zijn menslievendheid': kerstfilmpjes Nederlandse en Belgische bisschoppen

Nu Kerstmis maar zeer beperkt in de kerken gevierd kan worden, hebben zowel de Nederlandse als de Belgische bisschoppen een videoboodschap uitgebracht om katholieken te bemoedigen.

De Nederlandse bisschoppen moedigen mensen in hun boodschap aan Kerstmis te vieren, ook al zijn er dit jaar in de kerstnacht geen publieke vieringen en gelden voor de andere vieringen de inmiddels bekende beperkingen.

‘God houdt onvoorwaardelijk van ons’

De bisschoppen lezen in het filmpje het evangelie van de Nachtmis voor. Ook gaan ze in op de betekenis van Kerstmis.

“Wij vieren met Kerstmis dat God zich tot onze naaste heeft gemaakt doordat zijn Zoon mens is geworden, als kind is geboren in Bethlehem”, zegt kardinaal Wim Eijk. Kerstmis toont ons “dat God in Christus onvoorwaardelijk van ons houdt en dat God zijn menslievendheid op aarde heeft laten zien”, aldus de bisschoppen De Korte en Van den Hout.

België: niet meer dan 15 mensen per Mis

Ook de Belgische bisschoppen brachten een videoboodschap uit. Daarin stellen zij dat het “geen kerstfeest zal zijn zoals andere jaren”. Vieringen mogen doorgaan met maximaal vijftien aanwezigen; een verzoek om verruiming van die limiet, door enkele katholieke en orthodoxe priesters gedaan, werd deze week door de Raad van State afgewezen, ook voor openluchtvieringen.

De bisschoppen stelden eerder al voor dat kerken in heel het land op Eerste Kerstdag de klokken luiden, als hart onder de riem van mensen in de zorg en teken van verbondenheid in de Belgische samenleving.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Verbondenheid met elkaar en met God’

“We voelen ons bijzonder verbonden met alle gezinnen die in het voorbije jaar een familielid of vriend verloren ten gevolge van het coronavirus. Dat verlies zal in de komende weken extra pijnlijk aanvoelen. En toch: de kerststal blijft dezelfde. Alle vertrouwde figuren staan er opnieuw.”

Ook in coronatijd klinkt de kerstboodschap, stellen ze: “Dat God ons in zijn menslievendheid nabij is, dat Jezus ons menselijke bestaan komt delen, dat de Geest ons optilt uit angst en onzekerheid, dat wij kunnen groeien in solidariteit met de armen. We wensen u voor de komende kerstdagen een warme verbondenheid met elkaar en met God. Kerstmis: dat is vreugde in de hemel en vrede op aarde!”


Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl