15 september 2020

Half jaar na corona-uitbraak: Nederlandse religieuzen gedenken hun overledenen

Het bisdom Den Bosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen organiseren een Eucharistieviering ter gedachtenis van alle religieuzen die het afgelopen half jaar overleden. De Mis vindt komende zaterdag plaats in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Van afscheid nemen van de overledenen was de afgelopen zes maanden nauwelijks sprake. Door de coronamaatregelen konden oversten en anderen hun stervende medebroeder of -zuster niet nabij zijn in de laatste uren. Uitvaarten moesten in zeer kleine kring plaatsvinden.

Kloosters zwaar getroffen

De religieuzen in Nederland zijn hard door het coronavirus geraakt en leden vele verliezen. Sommige kloostergemeenschappen moesten in korte tijd afscheid nemen van verschillende zusters en broeders.

Met name in het bisdom Den Bosch, waar enkele coronabrandhaarden ontstonden, zijn diverse kloosters zwaar getroffen.

Moeilijke periode afsluiten

Voor de Mis zijn religieuzen, familieleden en andere direct betrokkenen uitgenodigd. Men hoopt met de viering een moeilijk periode af te sluiten en met vertrouwen en hoop naar de toekomst te kijken.

De namen van de meer dan 180 overleden religieuzen zullen worden genoemd. Onder hen zijn ook overigens ook religieuzen die aan een andere oorzaak dan het coronavirus zijn bezweken.

Bisschoppen en abt

Hoofdcelebrant is bisschop Gerard de Korte van Den Bosch. Concelebranten zijn KNR-voorzitter abt Bernardus Peeters en mgr. Jan van Burgsteden, referent voor de religieuzen van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Livestream

De viering is rechtstreeks te volgen via een livestream op het YouTubekanaal van de Sint-Janskathedraal en via de parochiewebsite van de St.-Jan.

KRO-NCRV zal de livestream op zijn eigen website overnemen en Omroep Brabant zendt de livestream uit via haar tv-kanaal.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

25 september 2020
Eerst roepen, dan denken - Katholiek Nieuwsblad
Foei, roepen we dan, een premier onwaardig. Maar Rutte staat niet voor niks al tien jaar aan het roer; hij is dé premier van de Twittergeneratie,...
Lees verder
25 september 2020
'Interessant en verrijkend': Paul van Geest benoemd tot lid Pauselijke Theologische Academie
Paul van Geest is benoemd tot lid  van de Pauselijke Theologische Academie. De hoogleraar is de eerste Nederlander die benoemd is...
Lees verder
25 september 2020
Aartsbisschop Mosoel genomineerd voor Sacharovprijs Europees Parlement
De aartsbisschop van Mosoel, de dominicaan Najeeb Moussa Michaeel, is genomineerd voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken,...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl