20 november 2020

Het dondert in Keulen: prelaten onder vuur wegens afhandeling misbruikzaken

Woelki beschuldigt Heβe daarin van “onwettig gedrag in meerdere opzichten” in 2010 en 2011. Zo zou de toenmalige personeelschef een misbruikbeschuldiging niet hebben gemeld bij de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome, wat ook destijds al verplicht was. Heβe blijft de aantijgingen overigens ontkennen.

Overleden ex-kardinalen onder vuur

De krant Die Zeit intussen citeert uit een ongepubliceerd onderzoeksrapport van een advocatenkantoor uit München, waarin de gerenommeerde oud-kardinalen van Keulen Joseph Höffner en Joachim Meisner onder vuur worden genomen. Beiden zijn reeds overleden.

Höffner had in de jaren 70 een vanwege kindermisbruik veroordeelde priester opnieuw in een pastorale functie benoemd, “in strijd met zijn plicht en met kerkrechtelijke procedures” aldus het rapport. Ook Höffners opvolger Meisner had verzuimd sancties op te leggen. Pas in 2019 werd de betreffende priester – die inmiddels 87 is – door kardinaal Woelki uit zijn priesterlijke functie ontheven.

Schoon schip maken

Kardinaal Rainer Maria Woelki lijkt erop gebrand schoon schip te maken in het aartsbisdom, en ontziet daarbij noch zijn voorgangers, noch zijn oud-collega’s. Noch zichzelf overigens: Woelki liet eerder al weten dat hij niet zou nalaten af te treden als het misbruikonderzoek dat hij zelf heeft ingesteld ook hem in een kwaad daglicht zou stellen.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl