19 januari 2021

Het Heilig Jaar van Santiago de Compostella duurt een jaar langer

Het jubileumjaar van Santiago de Compostella in Spanje is vanwege de coronamaatregelen een jaar verlengd. Het duurt nu van 2021 tot en met eind 2022.

De traditie van het Heilig Jaar in de Spaanse stad dateert al uit 1122. Paus Callixtus II stond toen toe dat een volledige aflaat werd verleend aan degenen die het heiligdom van de apostel Jakobus de Meerdere bezocht in een jaar waarin zijn feestdag (25 juli) op een zondag valt.

De feestdag van Sint Jakobus valt in een roterende cyclus op een zondag: het zesde, dan het vijfde, dan het zesde en dan het elfde jaar. Het laatste jubileumjaar vond plaats in 2010, toen naar schatting meer dan 100.000 pelgrims het heiligdom bezochten.

De Heilige Poort

De kathedraal van Santiago de Compostella, die in 1211 werd voltooid na meer dan 135 jaar bouwen, herbergt de relikwieën van Sint Jakobus in de crypte. Het is ook het eindpunt van de Camino de Santiago, ook wel ‘de Jacobsweg’ genoemd, een eeuwenoude pelgrimsroute die bestaat uit een netwerk van paden door Europa.

Callixtus II was een fervent pleitbezorger van de bedevaart en probeerde het te promoten door het instellen van de jubeljaren. Pelgrims mochten tijdens het jubeljaar door de Heilige Poort van de kathedraal lopen.

Unieke geestelijke genaden

De Heilige Poort werd heropend op 31 december 2020, bij de inhuldiging van het jubileumjaar 2021 en 2022, door de aartsbisschop van Santiago de Compostella, Julián Barrio Barrio. Hij zei in een verklaring dat het Heilig Jaar “een tijd is waarin de Kerk unieke geestelijke genaden schenkt aan de gelovigen”.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 maart 2021
Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden
“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige...
Lees verder
1 maart 2021
Ierse zusters dansen erop los om mensen op te vrolijken
Een groep redemptoristinnen in Dublin is viraal gegaan met een video waarin ze de Jerusalema-challenge aangaan. Doel van de dansuitdaging...
Lees verder
1 maart 2021
Conferentie ‘De Missionaire parochie’ gaat door op 24-25 maart 2022
De door corona uitgestelde conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ zal over een jaar plaatsvinden op...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl