16 oktober 2020

Honderdduizenden kinderen bidden rozenkrans voor vrede en eenheid

Zondag bidden wereldwijd honderdduizenden kinderen de rozenkrans. De gebedsactie staat dit jaar in het teken van de vrede en eenheid in de wereld.

Paus Franciscus noemde het initiatief van hulporganisatie Kerk in Nood zondag bij het angelusgebed. Hij riep katholieken op om op 18 oktober met hun kinderen de rozenkrans ter hand te nemen.

‘Schitterende gebeurtenis’

Franciscus sprak volgens Catholic News Service van een “schitterende gebeurtenis”, waarin gebeden wordt voor vrede en “in het bijzonder voor kritieke situaties veroorzaakt door de pandemie”

Hoeveel kinderen precies deelnemen aan de actie ‘Een miljoen kinderen bidden de rozenkrans’, is moeilijk te zeggen. Het aantal kinderen dat zich via een website van Kerk in Nood aanmeldde, lag vandaag op wereldwijd bijna 400.000.

Ontstaan in Venezuela

De gebedsactie ontstond in 2005 in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Een groep kinderen was daar spontaan begonnen de rozenkrans te bidden. Dat groeide uit tot een jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

Achtergrond was een uitspraak van de heilige Pater Pio (1887-1968). De Italiaanse kapucijn zei ooit: “Als een miljoen kinderen de rozenkrans bidden, zal de wereld veranderen.”

Hulp bij het bidden

In 2008 werd het initiatief opgepikt door Kerk in Nood, dat de actie sindsdien jaarlijks wereldwijd onder de aandacht brengt. Op haar site biedt de organisatie materiaal aan om te helpen bij het bidden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Oktober, rozenkransmaand

Oktober is traditioneel de rozenkransmaand in de katholieke Kerk. In het rozenkransgebed worden series van tien Weesgegroeten gebeden, waarbij iedere serie wordt begonnen en afgesloten met het Onzevader.

Tijdens het bidden wordt gemediteerd over de zogeheten ‘geheimen’ of ‘mysteries’, gebeurtenissen uit het leven van Christus.

Bidden voor vluchtelingenkinderen

Een enigszins vergelijkbaar initiatief in Nederland wordt verzorgd door de stichting Kinderen bidden voor Kinderen. Daarbij worden kinderen aangemoedigd om in de hele maand oktober de rozenkrans te bidden voor kinderen die hebben moeten vluchten voor oorlogssituaties.

Bronnen: Kerk in Nood, Catholic News Service, The Tablet

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl