1 oktober 2020

'Ieder mens heeft anderen nodig': bisschoppelijke brainstorm over de Kerk na corona

Sociale gevolgen

Paus Franciscus stond in een boodschap aan de deelnemers ook stil bij de gevolgen van de pandemie.

Deze heeft “een diepe indruk heeft achtergelaten in ons allemaal, omdat ze een van de structurele vereisten van ons bestaan dramatisch beïnvloedde – relaties tussen mensen en in de samenleving.” Zo zijn “gewoonten en relaties” verstoord en de maatschappelijke en economische omstandigheden veranderd, aldus de paus.

Ook “het leven zelf van de Kerk is aanzienlijk beïnvloed”. Geconfronteerd met veel “nieuwe vormen van armoede” moet zij haar werk “van creatieve naastenliefde” voortzetten en verdiepen.

‘Vluchtelingen extra kwetsbaar’

Van den Hende woonde een werksessie met kardinaal Michael Czerny bij, van de Sectie Migranten en Vluchtelingen van het Dicasterie voor de bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.

“Duidelijk kwam naar voren dat de talloze vluchtelingen in de wereld extra kwetsbaar zijn door de omstandigheden van corona”, aldus de Rotterdamse bisschop.

‘Geen statistieken maar mensen’

Czerny riep op om in het debat over migratie en vluchtelingen niet enkel over statistieken te spreken, “maar over mensen. Als we hen ontmoeten, leren we hen beter kennen. Als we hun verhalen horen, zullen we hen beter kunnen begrijpen”.

Statistieken zijn desalniettemin nuttig “als ze effectief de groeiende noodzaak van solidariteit en samenwerking laten zien.” Wereldwijd zijn er op dit moment meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht.

‘Niemand is zelfvoorzienend’

In hun slotverklaring zeiden de Europese bisschoppen: “De universele ervaringen laten zien dat ieder mens anderen nodig heeft, dat niemand zelfvoorzienend is: dat een onzichtbaar virus voldoende is om de illusie om te buigen dat we ‘onoverwinnelijk’ zijn.’

“Als relaties deel uitmaken van onze aard”, zeiden ze, “dan is elke afsluiting voor anderen om onszelf te verdedigen, elk individueel belang, tot op het punt waarop we profiteren van tegenslag, in strijd is met de persoonlijke waardigheid, tegen de gemeenschap: uiteindelijk is het zo tegen de mensenrechten. ”

‘Niet bang zijn. De Heer werkt’

De Europese bisschoppen willen niet pessimistisch zijn. “De Heer Jezus werkt in harten; hij doet angsten wegsmelten en trekt naar binnen met Zijn Liefde. Als er nog steeds nieuwe situaties zijn waarmee we het hoofd moeten bieden, misschien onverwachte toekomstige moeilijkheden, moeten we niet bang zijn. Het is aan ons om trouwe discipelen van de Heer te zijn.”

Bronnen: Catholic News Service, bisdomrotterdam.nl

Ga naar originele artikel

Lees verder:

21 oktober 2020
Kerken rollen letterlijk de rode loper uit bij de start van Actie Kerkbalans 2021
De jaarlijkse Actie Kerkbalans, de grootste fondsenwervende actie van Nederland, organiseert in 2021 door heel Nederland opvallende...
Lees verder
21 oktober 2020
Waarom Duitsers in de rij staan om de paus te ontmoeten 
Paus Franciscus en ‘de Duitsers’ lijken er dringend behoefte aan te hebben om de gemoederen te bedaren. Dat blijkt uit het aanzienlijke...
Lees verder
21 oktober 2020
Nijmeegse universiteit verliest predicaat ‘katholiek’
De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft het predicaat ‘katholiek’ ingetrokken van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU),...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl