3 december 2020

Iedereen mag voortaan snuffelen in de oude archieven van Bossche bisschoppen

De handel en wandel van voornamelijk de eerste zeven bisschoppen van ’s-Hertogenbosch zijn sinds kort openlijk na te gaan. Deze week zette het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) de middeleeuwse archieven online.

In het archief zijn stukken te vinden als visitatieverslagen, wijdingsverzoeken, benoemingen en vonnissen die de bisschop persoonlijk velde in geval van zware zonden. De documenten zijn veelal in het Latijn opgesteld.

Machtsstrijd

Alles bij elkaar geeft het een goed beeld over de ontwikkelingen binnen het bisdom ’s-Hertogenbosch, die soms gepaard gingen met veel verzet en machtsstrijd.

De stukken van de oude Bossche bisschoppen zijn door de jaren heen wat beschadigd geraakt. Toch wist het BHIC ze voor een belangrijk deel te digitaliseren.

Zoekfunctie

Er is een aparte database opgesteld met een zoekfunctie op persoons- en plaatsnaam die samenvattingen van de documenten oplevert.

De archieven van de bisschoppen vanaf de negentiende eeuw worden door het bisdom zelf bewaard.

De oude archieven zijn te raadplegen op www.bhic.nl.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

20 januari 2021
Inauguratie Biden begint met katholieke Mis
“Katholieke bisschoppen zijn geen partijdige spelers in de politiek van onze natie”, aldus Gomez. “Wij zijn herders die verantwoordelijk...
Lees verder
20 januari 2021
Ondanks crisis laat u vluchtelingen niet in de steek
Terwijl politiek-economisch wanbeleid het land in een crisis heeft gestort, gaat het Grieks-Melkitische katholieke bisdom Zahleh, in...
Lees verder
20 januari 2021
Afscheidscadeautje van Trump: katholieken krijgen standbeeld in ‘heldentuin’
Vertrekkend president Trump heeft op de valreep de definitieve lijst van Amerikaanse helden bekendgemaakt van wie in de Nationale Tuin...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl