20 november 2020

In de kluis van de 'vlinderbroeder': bloembinderij geopend bij Egmondse abdij

De benedictijnenabdij van Egmond heeft er sinds kort een opvallend initiatief bij: in een leegstaande monnikskluis is florist Peter van Asselt een bloembinderij begonnen, die bevoorraad zal worden door een nieuwe bloementuin van de abdij.

Het idee voor het winkeltje ontstond in samenwerking met de monniken, vertelt de bloemendeskundige. “Ik verzorgde al enkele jaren het liturgische bloemwerk in de abdij en geef er ook workshops over binnen de abdij.”

De ‘vlinderbroeder’

“Er woonde een zogenaamde ‘vlinderbroeder’ in de abdij, dat was broeder Frans Melkert. Hij heeft zijn leven gewijd aan de studie van deze dieren en ontwikkelde ook een vlindertuin binnen het klooster”, vertelt Van Asselt.

De leegstaande kluis waarin hij zich gevestigd heeft, werd lange tijd bewoond door broeder Frans. Nadat deze recent overleed, opperde Van Asselt dat het mooi zou zijn om de vlindertuin “uit te bouwen tot een biologische bloementuin”, met een bloembinderij in de lege kluis. Nu is de winkel gerealiseerd. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met eigen bloemen, en in de winter komen de bloemen van biologische kwekers.

‘Symbolisch werken met bloemen’

“Met bloemen kun je heel goed dingen uitbeelden, symbolisch werken. En dat is juist in de katholieke Kerk zo belangrijk. Voor Hemelvaart heb ik bijvoorbeeld met een blauwe ondergrond gewerkt, waarin kaarsen stonden en een of ander kruid dat wolken verbeeldde”, vertelt de florist.

“Broeder Frans is recent overleden. Hij wist van de bloembinderij die in zijn cel zou komen. Hij was er verguld mee!”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl