8 oktober 2020

In de voetsporen van Ignatius: paus wil Spanje bezoeken

Paus Franciscus hoopt Spanje te bezoeken ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig jubileum van de bekering van Ignatius van Loyola. De Spaanse heilige is de grondlegger van de jezuïetenorde, waar de paus toe behoort.

In een interview met de Spaanse editie van het tijdschrift Il Mio Papa zegt Franciscus dat hij graag naar de Catalaanse stad Manresa zou willen reizen, waar de stichter van de jezuïeten zich in 1522 bekeerde. Franciscus is de eerste jezuïet ooit die tot paus werd verkozen.

‘Genade van de bekering’

“Ik denk dat de bekering van heilige Ignatius ook een ontmoeting is van het hart. Het kan ons uitnodigen om op onze persoonlijke bekering te reflecteren, om te vragen om de genade van de bekering om lief te hebben, en meer te dienen zoals Jezus Christus dat deed”, aldus de paus in het interview.

Een kanonskogel

Ignatius van Loyola was militair, maar die carrière kwam in 1521 abrupt ten einde toen een kanonskogel zijn rechterbeen verwondde. Dat gebeurde tijdens een veldslag waarbij hij de stad Pamplona verdedigde.

Terwijl Ignatius herstelde van zijn verwondingen, kwam hij geestelijk tot inkeer. Toen hij eenmaal weer kon lopen, besloot hij een pelgrimstocht te maken naar het Heilig Land.

Elf maanden in een grot

Hij ging naar een benedictijnenabdij in Montserrat, waar hij biechtte en zijn zwaard achterlied voor een aan Maria toegewijd altaar. Hij liep vervolgens naar Manresa, waar hij op 25 maart 1522 aankwam en zijn intrek nam in een grot. Daar zou hij elf maanden verblijven.

Op die plaats maakte Ignatius een geestelijke ervaring mee, die hem ertoe bracht de Geestelijke Oefeningen te schrijven. Dat boek vormt de basis van de ignatiaanse spiritualiteit, waarin de jezuïeten tot op de dag van vandaag geworteld zijn. Ignatius stichtte de orde in 1534.

Een ignatiaans jaar

Manresa zal in 2022 het middelpunt zijn van enkele evenementen rondom het vijfhonderdjarig jubileum van Ignatius’ bekering.

In juli kondigde de generaal-overste van de jezuïeten, Arturo Sosa, al een bijzonder ignatiaans jaar aan. Dat gaat van start op 20 mei 2021, vijfhonderd jaar na Ignatius’ verwonding. Op 31 juli 2022, de feestdag van de heilige, zal het jaar worden afgesloten.

Pausreizen

In verband met de coronapandemie heeft paus Franciscus al zijn plannen voor internationale reizen in 2020 moeten schrappen. Zijn laatste buitenlandse reis was in november 2019, toen hij Thailand en Japan bezocht.

Afgelopen zondag maakte Franciscus zijn eerste officiële reis buiten Rome sinds de uitbraak van het coronavirus. De paus bezocht Assisi, waar hij zijn nieuwe encycliek Fratelli Tutti ondertekende.

Het Vaticaan heeft nog geen informatie vrijgegeven over de volgende reizen van de paus buiten Italië.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl