5 november 2020

Indonesische bisschoppen bezorgd na moord op catechist

Een katholieke catechist werd vorige week door veiligheidsdiensten doodgeschoten. Begin oktober werd ook al een andere catechist neergeschoten. Hij ligt nog in het ziekenhuis.

Drie Indonesische bisschoppen hadden zondag een ontmoeting met vertegenwoordigers van de regering. Daarbij uitten ze hun zorgen over het geweld in de provincie Papoea.

Kardinaal Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo van Jakarta, voorzitter van de Indonesische Bisschoppenconferentie, maakte deel uit van een delegatie van drie bisschoppen die in Jakarta een ontmoeting had met de minister van veiligheid, Mohammad Mahfud.

Lid van een separatistische beweging?

De bijeenkomst vond plaats daags nadat Rufinus Tigau door soldaten om het leven werd gebracht in de provincie Papoea.

De 28-jarige Tigua werkte volgens een lokale priester sinds 2015 als catechist en vertaler voor de parochie St. Michael Bilogai. Maar een legerwoordvoerder zei dat de man lid was van een gewapende separatistische groepering. Dat laatste wordt door de apostolisch administrator van zijn bisdom betwist.

Een plek van liefde

Mgr. Petrus Canisius Mandagi, een van de drie bisschoppen die aanwezig was bij de ontmoeting, zei dat er is gesproken over het geweld in de Indonesische provincie. “Wij bisschoppen maken ons zorgen over de situatie”, zei hij tegen UCA News.

“Ik hoop dat de regering haar beloften nakomt en iets doet aan het geweld in Papoea. Wij willen dat Papoea een plek van liefde wordt, geen oorlogsgebied.”

Andere catechist neergeschoten

Een priester die werkzaam is in de provincie wees erop dat er eerder ook al een catechist werd neergeschoten in Papoea.

“Dit is niet de eerste keer dat medewerkers van de katholieke Kerk een doelwit zijn. Op 7 oktober werd Agustinus Duwitau, ook een catechist, neergeschoten. Hij wordt nog altijd behandeld”, zei priester Marthen Kuayo, apostolisch administrator van het bisdom Timika.

“Als we onze mond blijven houden na dit soort incidenten, ben ik bang dat het alleen maar erger wordt.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

18 juni 2021
Leiders wereldreligies willen regeringsleiders aanspreken op klimaatbeleid
Op het feest van Franciscus van Assisi, 4 oktober, zullen leiders van wereldreligies of hun vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in...
Lees verder
18 juni 2021
De ziel van het CDA
Het is de kracht van de christendemocratie dat zij pragmatisch en flexibel kan zijn, als een grashalm in de wind. Maar als de wind...
Lees verder
18 juni 2021
'Durf het te hebben over de vrede van Christus', zegt afzwaaiend hoogleraar ethiek in krijgsmacht
Daarbij ziet Van Iersel het katholiek vormgeven van de geestelijke verzorging, bijvoorbeeld het houden van een viering op een schip...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl