25 september 2020

'Interessant en verrijkend': Paul van Geest benoemd tot lid Pauselijke Theologische Academie

Paul van Geest is benoemd tot lid  van de Pauselijke Theologische Academie. De hoogleraar is de eerste Nederlander die benoemd is in dit adviesorgaan van de paus. De benoeming geldt voor het leven.

Van Geest is hoogleraar in Tilburg en Rotterdam, en gasthoogleraar van de Katholieke Universiteit Leuven. hij vindt de benoeming een hele eer. “Het zal zeker mijn leven verrijken”, vertelt hij aan Katholiek Nieuwsblad.

Veel reacties

Hij had het wel zien aankomen, zegt hij: in januari werd hij gepolst door een bevriende hoogleraar van de Romeinse  Santa Croce-universiteit.

“Sinds kort ben ik benoemd. Blijkbaar spreekt het erg tot de verbeelding, een adviserend orgaan voor de paus, want de reacties waren enorm. Terwijl er negen pauselijke academies zijn.”

Felicitaties van kardinaal Eijk

Kardinaal Eijk was de eerste die hem feliciteerde, zegt Van Geest. “Hij wenste mij Gods rijkste zegen toe bij deze prestigieuze academie. Dat vond ik erg sympathiek van hem.”

Het eerste waar Van Geest zich over gaat buigen binnen de academie, is de organisatie van een congres over ‘negatieve theologie’.

Augustinus

“In de negatieve theologie wordt erop gewezen dat je alles wat je over God zegt ook weer moet ontkennen, omdat God niet in woorden of in ons denken is te vatten. In die spanning tussen bevestigend spreken en ontkennend spreken word je dan God als mysterie gewaar. Kardinaal Cusanus sprak over geleerde onwetendheid die nodig is om het mysterie van God op het spoor te komen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De stroming speelde een grote rol binnen de Oosterse Kerk, en ook Augustinus hield zich onder andere hier mee bezig”, zegt Van Geest. Kerkvader Augustinus is één van zijn specialismen.

Verrijking

Van Geest kijkt erg uit naar het “samen zoeken met theologen van wereldformaat. Dat wordt zeker heel interessant en voor mij persoonlijk een verrijking”.

Hij betreurt het dat hij het nieuws niet meer kan delen met de onlangs overleden kardinaal Simonis, met wie hij goed bevriend was. “Al die aandacht en interesse voor deze benoeming, dat had hem misschien wat hoop gegeven voor de toekomst van de Kerk.”

Deel van de Romeinse curie

De Pauselijke Academie werd in 1718 opgericht door paus Clemens XI en heeft de bevordering van de theologische studie en de vorming van geestelijkheid en gelovigen tot doel.

De Academie is aangesloten bij de Pauselijke Raad voor Cultuur en hiermee onderdeel van de Romeinse curie. Twintig kardinalen en aartsbisschoppen en dertig theologen uit de hele wereld zijn lid van de Academie.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl