29 september 2020

Iraakse priesters: Turkse aanvallen in Noord-Irak verdrijven christenen

Volgens Iraakse priesters worden christenen en andere inwoners van Noord-Irak verdreven door Turkse militaire aanvallen in het gebied. De toch al precaire veiligheidssituatie verslechtert hierdoor nog meer, waarschuwen zij.

Een priester van de Assyrische Kerk van het Oosten, Emanuel Youkhana, vertelt persbureau CNS dat al in 2019 christelijke Irakezen hun huizen moesten ontvluchten vanwege Turkse invallen in de regio.

Aanvallen op christelijke dorpen

De Turken opereerden onder het voorwendsel dat hun troepen strijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK aanvielen, zo zegt Youkhana.

“Maar nu, in de afgelopen twee tot drie weken, heeft het Turkse leger zijn aanvallen uitgebreid naar verschillende christelijke dorpen dicht bij de Turkse grens in het noordelijke gouvernement Dahuk.”

Huizen en velden in brand geschoten

Door de beschietingen zijn volgens hem eigendommen beschadigd en zijn huizen en velden in brand gezet. Hierdoor moesten de christenen hun huizen ontvluchten.

Om hoeveel mensen het gaat, weet hij niet. Wel wist hij te vertellen dat veel van deze christenen de afstammelingen zijn van degenen die aan de Ottomaanse genocide van 1915 zijn ontsnapt.

‘Gedwongen gevlucht’

Samir Yousef, een parochiepriester in het Chaldeeuws-katholieke bisdom Amadiyah zei dat de gebieden waar hij dient “met grotere intensiteit zijn gebombardeerd. Gezinnen zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten om aan deze aanvallen te ontsnappen”.

In een gesprek met AsiaNews sprak Yousef de hoop uit dat de Iraakse regering druk zou uitoefenen op Turkije om zijn militaire operaties in Irak te beëindigen.

Turkse bases in Irak creëren

Waarnemers zeggen dat het Turkse leger christenen en andere inwoners van de regio verjaagt om zijn eigen bases op Iraaks grondgebied te creëren.

Van daaruit kunnen dan gerichte grondoperaties worden gelanceerd tegen de PKK. Die wordt door de VS, de EU en Turkije beschouwd wordt als een terroristische organisatie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Huizen en scholen verwoest

De Noord-Iraakse Vlakte van Nineve, waar van oudsher veel christenen wonen, werd in 2014 veroverd door Islamitische Staat. Veel christenen sloegen op de vlucht.

Christenen die nu hopen terug te keren naar hun geboortegrond, staan volgens Youkhana voor uitdagingen. Huizen, scholen en bedrijven zijn verwoest door de militanten van IS, die ook landmijnen in het gebied legden.

Afname aantal christenen

Volgens hulporganisatie Kerk in Nood keerde tot nog toe slechts 45% van de gevluchte christenen naar het gebied terug. Daar woonden volgens de organisatie in 2014 102.000 christenen; op dit moment zijn dat er 36.000.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl