5 oktober 2020

Kardinaal Becciu nu ook beschuldigd van beïnvloeden proces Pell

De kwestie rondom Angelo Becciu krijgt een staartje: Italiaanse media melden dat de onlangs afgetreden curiekardinaal een grote som geld zou hebben overgemaakt naar een Australische bankrekening. Mogelijk probeerde hij het proces tegen kardinaal George Pell te beïnvloeden.

Becciu wordt ervan beschuldigd 700.000 euro naar een onbekende over te hebben gemaakt tijdens het van meet af aan omstreden proces tegen kardinaal Pell.

Die was aanvankelijk veroordeeld wegens seksueel misbruik, maar werd in april door de Australische Hoge Raad unaniem vrijgesproken wegens gebrek aan overtuigend bewijs. Pell kwam daarop onmiddellijk vrij, na meer dan een jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht. Het Hof oordeelde dat er “een significante mogelijkheid” was dat een onschuldige persoon was veroordeeld.

Opstappen Becciu

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera kwam de transactie aan het licht tijdens het lopende Vaticaanse onderzoek naar Becciu, die op verzoek van paus Franciscus onlangs afstand deed van zijn rechten als kardinaal.

Franciscus aanvaardde ook zijn ontslag als prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, nadat Becciu in verband was gebracht met een financieel schandaal.

Becciu ontkent betrokkenheid

De voormalige curiekardinaal stelt zelf “geen enkele misdaad” begaan te hebben. “Mijn geweten zegt mij dat ik niet corrupt ben”, zei hij kort na het bekend maken van zijn aftreden.

Geconfronteerd met de nieuwe beschuldiging zei hij “categorisch” te ontkennen “op wat voor wijze dan ook betrokken te zijn bij het proces van kardinaal Pell”.

Invloedrijke positie

Volgens Il Messaggero komt de beschuldiging van mgr. Alberto Perlasca, Becciu’s voormalige rechterhand bij het Staatssecretariaat.

Becciu was tussen 2011 en 2018 tweede man bij het belangrijkste orgaan van de Romeinse curie. Hij had daarmee een zeer invloedrijke positie in het dagelijks bestuur van de Heilige Stoel. In die hoedanigheid wordt hij gelinkt aan de miljoeneninvestering die het Vaticaan in 2014 deed in vastgoed in een dure buurt in Londen.

Perlasca werkt naar verluidt mee met het Vaticaans onderzoek naar financieel wangedrag bij het Staatssecretariaat. In februari vielen rechercheurs zowel zijn huis als zijn kantoor binnen om zijn betrokkenheid te onderzoeken bij de omstreden investering in Londen.

Volgens CNA is niet bekend wanneer Perlasca met de beschuldigingen naar buiten is gekomen. Ook is nog niet bekend van wie de Australische bankrekening is en wat de exacte datum van de transactie is. De katholieke nieuwssite heeft de beschuldiging niet onafhankelijk kunnen bevestigen.

Financieel schoonmaakwerk

Als inderdaad waar blijkt dat Becciu het proces van Pell heeft geprobeerd te beïnvloeden, plaatst dit de zaak tegen de kardinaal in een ander licht. Al sinds het begin van het proces tegen Pell klonken geluiden dat zijn vervolging mogelijk verband hield met zijn ‘schoonmaakwerk’ als prefect van het Secretariaat voor Economie.

Pell probeerde tot 2017, toen hij naar Australië ging om mee te werken met Justitie, orde op zaken te stellen in de Vaticaanse financiën. In die functie noemde hij Becciu een “oneerlijk persoon”.

Hervormingen Vaticaanse financiën

Becciu had volgens betrokkenen een “gespannen” relatie met Pell, toen hij werkzaam was als tweede man van het Staatssecretariaat. De twee kardinalen zouden herhaaldelijk in botsing zijn gekomen over Pells pogingen de Vaticaanse financiën te hervormen, een taak die hij op uitdrukkelijke vraag van paus Franciscus op zich had genomen.

Zo gaf Pell in 2016 opdracht tot een onderzoek naar de Vaticaanse financiën door accountancyfirma PriceWaterhousCooper. Kort nadat dit van start ging, blokkeerde Becciu het onderzoek echter.

Felicitaties aan de paus

Het is dus niet verwonderlijk dat Becciu’s vertrek werd toegejuicht door de Australische kardinaal, die de paus kort na het aftreden van de Italiaan feliciteerde.

“De Heilige Vader werd gekozen om de Vaticaanse financiën op orde te brengen. Hij speelt een langdurig spel en moet gefeliciteerd worden met de recente ontwikkelingen.”

Puzzelstukjes

Overigens vloog Pell vorige week dinsdag voor het eerst na het proces weer terug naar Rome. Of zijn terugkeer verband houdt met Becciu’s ontslag is niet duidelijk. Maar mochten de recente beschuldigingen inderdaad waar zijn, dan zullen meerdere puzzelstukjes op hun plaats vallen.

De advocaat van Pell heeft opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de omstreden transacties.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl