3 augustus 2021

Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’

Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd te bieden. Ook zegt Brenes dat de Kerk zich zal blijven uitspreken voor democratie, ongeacht de consequenties.

Afgelopen maand werden zo’n 25 oppositieleiders in het land opgepakt en gevangen gezet door president Daniel Ortega en zijn vrouw, vicepresident Rosario Murillo. Onder meer de Verenigde Staten en de Verenigde Naties spraken hun zorgen uit over de mate van democratie in Nicaragua.

Kardinaal Brenes, aartsbisschop van hoofdstad Managua, zei zaterdag dat de priesters en de hele Kerk klaar zijn om “vergeldingsacties” door de regering het hoofd te bieden.

‘Wij zijn slechts instrumenten’

Eventuele vergeldingsacties, zei hij, “zullen we verwelkomen en we zullen er altijd mee omgaan zoals we deden in de jaren tachtig (tijdens Ortega’s eerste termijn als president) toen er ook sprake was van hele moeilijke situaties. De Kerk wordt niet geleid door mensen, wij zijn slechts instrumenten; de Kerk wordt begeesterd en versterkt door de Heilige Geest. Wij zullen doorgaan met de missie die de Heer aan ons heeft toevertrouwd.”

Massale protesten

De kardinaal benadrukte ook dat de Kerk niet de intentie heeft om een politiek instituut te worden in het land, ook al meent de regering van wel. Ortega en Murilllo hebben de Kerk er meermaals van beschuldigd achter een reeks massale protesten te zitten die begonnen in april 2018.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

16 september 2021
Paus verheldert onduidelijkheid rondom homopartnerschappen
Paus Franciscus nam tijdens de vlucht van Slowakije terug naar Vaticaanstad de tijd voor vragen van journalisten over twee hete hangijzers:...
Lees verder
16 september 2021
Amerikaan is nieuwe patriarch van Kerk van het Oosten
Maandag is Mar Awa III Royel in Erbil in Iraaks Koerdistan geïnstalleerd als nieuwe patriarch van de Kerk van het Oosten. In Zeist...
Lees verder
16 september 2021
Een verrassend ‘nein’: paus aanvaardt ontslag aartsbisschop Hamburg niet
Paus Franciscus heeft het ontslag van aartsbisschop Stefan Heβe van Hamburg niet aanvaard. Volgens Rome heeft 55-jarige bisschop in...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl