17 december 2020

Kardinaal Pell zeer openhartig in boek over gevangenschap

Zo schrijft hij bijvoorbeeld over de moeilijkheden om in het Vaticaan “met geld” te werken. Hij legt uit dat met de oprichting van het Secretariaat voor de Economie de situatie “verbeterde”, maar dat “de pogingen tot financiële hervorming gedwarsboomd en zonder effect bleven”.

Benedictus XVI

In een ander hoofdstuk staat Pell stil bij de emeritus-paus en vraagt hij zich af of diens rol en titel beter geregeld zouden moeten worden.

“De protocollen over de rol van een paus die is teruggetreden, moeten verduidelijkt worden om de eenheid te versterken. Hoewel de gepensioneerde paus de titel van emeritus-paus mag dragen, zou hij weer opgenomen moeten worden in het College van Kardinalen, zodat hij bekend komt te staan onder de naam ‘kardinaal X, emeritus-paus’. Maar hij zou zich niet in het wit moeten kleden en hij zou publiekelijk geen leer moeten uitdragen.”

Veel discussie

Pell is een van de grootste aanhangers van Benedictus XVI en zijn woorden leidden dan ook tot veel discussie in Italië. Tijdens de persconferentie werd woensdag dan ook gevraagd naar de redenen voor zijn verklaringen.

“Ik heb hier in Rome geen enkele persoon gevonden die niet ook denkt dat er protocollen moeten zijn voor een paus die met pensioen gaat”, zei Pell daarop. Hij vertelde ook dat hij Benedictus XVI had opgezocht in het klooster Mater Ecclesiae en zei te hopen “dat hij in de toekomst tot kerkleraar zal worden uitgeroepen”.

Trump: ‘Onze’ christelijke barbaar

Pell lijkt eenzelfde waardering te voelen voor de vertrekkend president van de Verenigde Staten, Donald Trump. In zijn boek beschrijft hij hem als “een beetje een barbaar, maar wel ‘onze’ christelijke barbaar”.

Hij is “een controversieel persoon”, zei hij tijdens de virtuele persconferentie. “Maar ik denk dat hij geweldige benoemingen in het Hooggerechtshof heeft gedaan” en zo “een positieve bijdrage heeft geleverd aan de christelijke zaak”.

“Op andere vlakken ben ik er niet van overtuigd dat hij voldoende respect heeft opgebracht voor het politieke proces.” En, zei hij ook, “het is niet niks om het vertrouwen in de grote publieke instellingen te ondermijnen”. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl