21 januari 2021

Katholieke priester in Nigeria dood aangetroffen na ontvoering

Het ernstig toegetakelde lichaam van een Nigeriaanse priester is een dag na zijn ontvoering gevonden. Zijn lichaam was aan een boom vastgebonden. Een reeks ontvoeringen van geestelijken gingen hem voor.

Agenzia Fides, de informatiedienst van de Pauselijke Missieverenigingen, berichtte op 18 januari dat de priester, John Gbakaan, “naar verluidt op zo’n brute manier met een kapmes was geëxecuteerd, dat identificatie nauwelijks mogelijk was.”

Onderweg met zijn broer

De priester van het bisdom Minna, dat gelegen is in het centrum van Nigeria, werd op de avond van 15 januari aangevallen door onbekende gewapende mannen. Hij was met zijn jongste broer onderweg na een bezoek aan hun moeder. Zijn broer is nog vermist.

Fides meldde dat de ontvoerders aanvankelijk ongeveer 57.700 euro eisten voor de vrijlating van de twee broers. Iets later schroefden ze het bedrag terug tot zo’n 9.900 euro.

Maatregelen en bescherming gevraagd

Na de moord op Gbakaan riepen christelijke leiders de federale regering van Nigeria op om actie te ondernemen om aanvallen op geestelijken te stoppen.

Lokale media citeerden John Joseph Hayab, vicevoorzitter van de Christian Association of Nigeria in Noord-Nigeria, die zei: “We smeken eenvoudigweg de federale regering en alle veiligheidsinstanties om alles te doen wat nodig is om dit kwaad een halt toe te roepen.”

“Alles wat we van de regering vragen is bescherming tegen slechte mannen die onze levens en eigendommen vernietigen,” zei hij.

Golf van ontvoeringen

Ontvoeringen van geestelijken zijn schering en inslag in dit dichtstbevolkte land van Afrika.

Op 27 december werd hulpbisschop Moses Chikwe samen met zijn chauffeur ontvoerd. Hij werd na vijf dagen gevangenschap vrijgelaten.

Op 15 december werd broeder Valentine Oluchukwu Ezeagu ontvoerd toen hij op weg was naar de begrafenis van zijn vader. Hij werd de volgende dag vrijgelaten.

In november was de priester Matthew Dajo hetzelfde lot beschoren. Hij werd na 10 dagen gevangenschap weer vrijgelaten.

Hayab vreest dat door deze golf van ontvoeringen jonge mannen worden ontmoedigd om hun priesterlijke roeping na te streven. “Tegenwoordig leven in het noorden van Nigeria veel mensen in angst. Veel jonge mensen zijn bang om priester te worden omdat het leven van priesters in groot gevaar is,” zei hij.

‘Gewelddadige geest’

“Wanneer bandieten of ontvoerders beseffen dat hun slachtoffers priesters of pastoors zijn, lijkt het erop dat een gewelddadige geest hun hart overneemt,” vervolgt hij. “ Ze gaan dan meer losgeld eisen. In sommige gevallen gaan ze zelfs zover dat het slachtoffer wordt vermoord.”

Het Afrikaanse persbureau ACI Africa meldde dat op 10 januari aartsbisschop Ignatius Kaigama van Abuja zei dat de ontvoeringen het land internationaal “een slechte naam” zouden geven.

“Ongecontroleerd door de Nigeriaanse autoriteiten, zal deze beschamende en walgelijke daad Nigeria een slechte naam blijven bezorgen en bezoekers en investeerders doen afschrikken”, zei hij.

Versterkt door de lockdown

De belangenorganisatie Open Doors publiceerde onlangs haar Ranglijst Christenvervolging 2021 en zei dat de christenvervolging in Nigeria enorm toeneemt, hetgeen werd versterkt door de lockdown. In Nigeria werden vorig jaar de meeste christenen gedood (3530).

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 maart 2021
Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden
“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige...
Lees verder
1 maart 2021
Ierse zusters dansen erop los om mensen op te vrolijken
Een groep redemptoristinnen in Dublin is viraal gegaan met een video waarin ze de Jerusalema-challenge aangaan. Doel van de dansuitdaging...
Lees verder
1 maart 2021
Conferentie ‘De Missionaire parochie’ gaat door op 24-25 maart 2022
De door corona uitgestelde conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ zal over een jaar plaatsvinden op...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl