5 november 2020

‘Katholieke stem’ naar Biden, maar ‘blauwe golf’ blijft uit

Het resultaat is dat de voorspelde ‘landslide victory’ van Biden uitblijft. Ook als hij toch wint, kan Amerika zich opmaken voor een lange nasleep met rechtszaken, maatschappelijke onrust en een breed betwiste verkiezingsuitslag.

Lichtpuntje

Als hoofdschuldige voor de veelbesproken polarisatie in de VS wordt vaak Trump aangewezen – en niet geheel ten onrechte natuurlijk – maar deze verkiezingen maken duidelijk dat ook Biden zelf niet vrijuit gaat. Hij heeft de kans gehad om het brede midden te verenigen, en die kans heeft hij niet gegrepen. In plaats daarvan heeft hij zich laten meeslepen in de agressieve dialectiek van zijn opponent en de radicalere stemmen in zijn eigen partij, met alle gevolgen van dien.

Wat hier uit volgt – en dat is toch een lichtpuntje – is de conclusie dat dat brede midden in de VS wel degelijk bestaat en een macht is om rekening mee te houden.

‘Polarisatie wordt overdreven’

Dat werd ook opgemerkt door jezuïet David McCallum tijdens een virtuele paneldiscussie van een jezuïetencollege in Syracuse, New York gisteren. Volgens hem wordt de verdeeldheid in de VS door media schromelijk overdreven.

“We zijn door de media afgeschilderd als gepolariseerd, maar ik geloof niet dat we zo verdeeld zijn als we misschien denken dat we zijn”, aldus McCallum. Volgens de jezuïetenpater heeft het land weldegelijk de veerkracht en de redelijkheid om de ideologische verschillen te overbruggen. Maar dat vergt wel, zo erkende hij ook, een lang proces van genezing en van wat in jezuïetenjargon ‘onderscheiding’ heet.

Kracht van het midden

Biden heeft de kracht van dat redelijke midden onvoldoende erkend. En of hij nou wint of verliest, hij mag daardoor straks nog een tijdje op de blaren zitten.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 december 2020
Giving Tuesday: voor een presentje aan mensen die het nodig hebben
Vandaag trapt Sant’Egidio haar voorbereiding op het kerstfeest af met de inzamelactie ‘Giving Tuesday’. Op deze ‘internationale...
Lees verder
1 december 2020
Vaticaan: 'Niets veranderd' aan eerder oordeel over Vrouwe van Alle Volkeren
De Congregatie voor de Geloofsleer laat aan KN weten dat de bepaling over de Vrouwe van Alle Volkeren uit 1974 nog steeds geldt. De...
Lees verder
1 december 2020
Franse regering krijgt tik op vingers om beperken aantal kerkgangers
Zijn parochie liet, met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen, al meer mensen toe in de maar liefst negen Missen die in het weekend...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl