25 januari 2021

Kerk in coronatijd: we missen het zingen het meest

De Korte hoopt dat het hybride aanbod ook na de coronacrisis zal blijven bestaan. Zo bereiken we ook de mensen voor wie de drempel van de kerk net iets te hoog is, denkt hij. “Het past bij de missionaire dimensie van de Kerk.”

De oude vertrouwde collectezak

Verder komt uit het onderzoek een duidelijke relatie tussen de mate van kerkbezoek en de betrokkenheid bij de Kerk en het geefgedrag naar voren.

Vier op de vijf kerkleden steunt de Kerk financieel. Meestal gebeurd dit via de oude vertrouwde collectezak. Dat verklaart ook de duidelijke band tussen kerkgang en de hoogte van de gift.

Inmiddels is hier wel iets aan het veranderen. Daar waar er livestreams zijn, kan ook digitaal gecollecteerd worden.

Geld in de broekzak

Van Kooten ziet hier wel een bezwaar in. De collectezak is zichtbaar en komt langs, voor een digitale gift moeten de mensen zelf in actie komen, zegt hij. “Aan de andere kant vergat ik regelmatig om te pinnen en had ik geen contant geld op zak. Misschien dat mensen nu in plaats van het kleine beetje dat ze in hun broekzak vinden, meer geld digitaal overmaken.”

Al met al worden er over het jaar 2020 verliezen gemaakt, zoals ook eerder al uit onderzoek van Katholiek Nieuwsblad was gebleken. De Korte en Verhoeven hopen dat de Actie Kerkbalans dit zal compenseren.

Bemoedigen en hoop geven

De waardering voor de Kerk is niet sterk veranderd door de coronacrisis. Kerkleden die soms of regelmatig de Kerk bezochten zijn neutraal gebleven of zelfs positiever geworden. Dat komt volgens van Kooten enerzijds doordat erg gewaardeerd wordt hoeveel moeite kerken in de livestreams steken. Anderzijds beseffen mensen nu pas wat ze missen.

De Korte legt uit wat de betekenis van de Kerk in coronacrisis was: zieken bijstaan, zorgen voor waardige uitvaarten en er voor de nabestaanden zijn. De rol van de Kerk om “mensen te bemoedigen en hoop te geven” werden volgens hem juist in de coronatijd erg gewaardeerd.

Kloof tussen inner circle en randkerkelijken

Kerkleden die toch al niet naar de Kerk gingen, zijn de Kerk minder gaan waarderen. Dit komt volgens Van Kooten omdat de Kerk geen contact met hen opneemt. Hun namen staan niet op een lijstje, kunnen daarom niet de nieuwsbrief ontvangen, of gebeld worden.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 maart 2021
Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden
“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige...
Lees verder
1 maart 2021
Ierse zusters dansen erop los om mensen op te vrolijken
Een groep redemptoristinnen in Dublin is viraal gegaan met een video waarin ze de Jerusalema-challenge aangaan. Doel van de dansuitdaging...
Lees verder
1 maart 2021
Conferentie ‘De Missionaire parochie’ gaat door op 24-25 maart 2022
De door corona uitgestelde conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ zal over een jaar plaatsvinden op...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl