27 oktober 2020

Kerstvieringen in Vaticaan zonder publiek door corona

De kerstliturgieën van paus Franciscus in het Vaticaan zullen dit jaar zonder publiek plaatsvinden, gezien de situatie rondom het coronavirus. 

Dat blijkt uit een brief van het Staatssecretariaat aan ambassades die zijn geaccrediteerd bij de Heilige Stoel. De brief is in het bezit van CNA. Daarin staat dat paus Franciscus de Vaticaanse liturgieën van de kerstperiode “in een privévorm zonder de aanwezigheid van leden van het diplomatieke korps” zal vieren.

Eerder ook Pasen zonder publiek

In de brief, die op 22 oktober door de afdeling algemene zaken is verstuurd, staat dat de liturgieën online zullen worden gestreamd. Diplomaten die zijn geaccrediteerd bij de Heilige Stoel, wonen gewoonlijk de pauselijke vieringen bij als speciale gasten.

Eerder dit jaar vonden ook de paasliturgieën zonder publiek plaats. Dat gebeurde omdat Italië gedurende twee maanden in lockdown ging.

Nieuwe coronamaatregelen

Het land kent de afgelopen weken een dramatische toename van het aantal coronabesmettingen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen steeg. Daarop besloot de Italiaanse regering nieuwe maatregelen te nemen. Zo zijn sportscholen en theaters gesloten en moeten horecagelegenheden vanaf 18.00 dicht.

Ook feesten en recepties worden opgeschort. Daarnaast is het sinds het begin van deze maand verplicht om altijd mondkapjes in het openbaar te dragen, ook buiten.

Druk pauselijk programma

Tijdens de Advent en rond Pasen heeft de paus een bijzonder druk programma met openbare vieringen. De Missen in de Sint-Pietersbasiliek worden door duizenden mensen bijgewoond.

Met Kerstmis draagt de paus gewoonlijk de middernachtmis op in de Sint-Pieter. Ook geeft hij op Eerste Kerstdag de zegen Urbi et Orbi vanaf de loggia van de basiliek.

Vieringen rond Nieuwjaar

In de afgelopen jaren bad de paus ook de vespers, het kerkelijk avondgebed, op 31 december in de Sint-Pieter, gevolgd door een Mis op 1 januari voor het hoogfeest van Maria, Moeder van God.

Deze vieringen zijn nu niet vermeld in het openbare programma van paus Franciscus, met uitzondering van het Urbi et Orbi op Eerste Kerstdag. De paus is wel nog steeds van plan om al zijn zondagse angelustoespraken te houden, net als de wekelijkse algemene audiëntie op woensdag.

Onduidelijkheid over januari 2021

Het schema van openbare vieringen gaat niet verder dan december 2020. Het is nog onduidelijk of paus Franciscus een van de liturgieën van januari 2021 publiekelijk zal vieren, waaronder de Mis van het hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen) op 6 januari.

Het is ook nog niet bekend of Franciscus volgend jaar op het feest van de doop van de Heer (de zondag na Driekoningen) zoals gebruikelijk de kinderen van Vaticaanse werknemers zal dopen en een privémis voor hen en hun gezinnen op zal dragen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 juni 2021
Studeren? In Leuven kan het in het klooster
Studeren hoeft niet in een bedompt studentenkamertje: in Leuven kan het ook in een abdij. Abdij Keizersberg biedt zes studentes en...
Lees verder
18 juni 2021
Leiders wereldreligies willen regeringsleiders aanspreken op klimaatbeleid
Op het feest van Franciscus van Assisi, 4 oktober, zullen leiders van wereldreligies of hun vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in...
Lees verder
18 juni 2021
De ziel van het CDA
Het is de kracht van de christendemocratie dat zij pragmatisch en flexibel kan zijn, als een grashalm in de wind. Maar als de wind...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl