2 oktober 2020

‘Kogel definitief door de kerk’: Ons’ Lieve Heer op Solder gered

De Gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag het voorgenomen besluit bevestigd om subsidie toe te kennen aan het museum.

De voormalige katholieke schuilkerk dreigde de deuren te moeten sluiten wegens geldgebrek, zo werd begin augustus bekend. Het museum ontving jaarlijks bijna 700.000 euro aan structurele subsidie van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.

Petitie

De nieuwe subsidieaanvraag werd weliswaar positief beoordeeld, maar het Fonds had niet voldoende geld om de subsidie ook daadwerkelijk toe te kennen. Zonder het geld zou het museum eind van dit jaar onherroepelijk zijn deuren moeten sluiten.

Op dat nieuws volgde tal van verontruste en verontwaardigde reacties. Buurtbewoners, bezoekers en vrienden van het museum begonnen een petitie, die binnen enkele weken ruim 14.000 handtekeningen opleverde.

Die handtekeningen werden op 25 augustus aangeboden aan de Amsterdamse wethouder voor Kunst en Cultuur, Touria Meliani.

Diezelfde avond kwam het bericht dat de subsidie waarschijnlijk was gegarandeerd. Het held kwam uit een ander potje bestemd voor Amsterdamse Basisinfrastructuur.

‘Unieke instelling’

Lennard Roubous, initiatiefnemer van de petitie, toonde zich destijds verheugd, maar benadrukte wel dat er nog “een klein voorbehoud” was: het besluit moest nog worden bevestigd door de Gemeenteraad van Amsterdam.

In een brief aan de gemeenteraad schreef wethouder Meliani: “Naar de mening van het college is in de discipline erfgoed ook een probleem ontstaan dat opgelost moet worden.”

“Het college beschouwt het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder als een unieke instelling binnen de culturele infrastructuur van Amsterdam en is van mening dat de subsidie aan deze instelling in het kader van het Kunstenplan gecontinueerd moet worden”

Tot eind 2024 veilig

Woensdag bevestigde de gemeenteraad het besluit om subsidie toe te kennen aan het museum. “Daarmee was de kogel dan definitief door de kerk!”, schreef Roubous in een persbericht.

Met het toekennen van de subsidie is het voortbestaan van het museum in ieder geval tot eind 2024 veiliggesteld.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl