6 oktober 2020

‘Krachtig en urgent’ pauselijk document krijgt lof én kritiek

“De Heilige Vader schetst een krachtige en urgente visie voor de morele vernieuwing van de politiek op alle niveaus, en hij roept hij ons op om een ​​gemeenschappelijke toekomst op te bouwen die werkelijk dienstbaar is aan het welzijn van de menselijke persoon”, aldus aartsbisschop Gomez.

‘Bepalend document voor pontificaat Franciscus’

Ook kardinaal Blase Cupich van Chicago roemt het document. Volgens Cupich is Fratelli Tutti “voorbestemd om een bepalend leerstellig document te worden voor het pontificaat van paus Franciscus”. Hij noemde het een krachtige tekst, waarin de paus “ons wederom toont waarom hij als  vooraanstaand moreel leraar wordt gezien – en dat in een buitengewoon kritiek en beladen moment in de menselijke geschiedenis”.

Solidariteit

“Paus Franciscus is onwankelbaar in zijn boodschap gericht op solidariteit met arme mensen wereldwijd”, zo reageerde Christine Allen, directeur van CAFOD, de internationale humanitaire hulporganisatie van de katholieke bisschoppenconferentie van Engeland en Wales.

“De politiek stelt de armen teleur”, aldus Allen, “en het is een schande dat sommige politieke beslissingen die worden genomen, de armsten treffen en hen verder in armoede, lijden en wanhoop storten. Politiek moet gaan over verandering op de lange termijn en oplossingen, niet over slogans en marketing.”

Inclusief accent

“Als vredesbeweging zijn we bijzonder gesterkt door de radicaliteit waarmee Franciscus schrijft over oorlog én de onrechtvaardigheid van oorlog”, zegt ook Wim Vandewiele, voorzitter van Pax Christi Vlaanderen, tegen Kerknet.be.

“Bijzonder sterk is het inclusieve accent dat Franciscus legt door zich opnieuw te richten op alle mensen van goede wil. Het is voor katholieken en niet-katholieken een open uitnodiging om samen inhoudelijk te reflecteren, maar ook om de voorliggende globale uitdagingen aan te pakken.”

Duitse lof en teleurstelling

Ook vanuit Duitsland klinkt lof. De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, beschreef de sociale encycliek als een “wake-up call” en een “dringende oproep tot wereldwijde solidariteit en internationale samenwerking”.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

23 oktober 2020
Kardinaal Eijk over aangekondigde regeling euthanasie bij kinderen: ‘Maak de cirkel niet rond’
De Minister voor Gezondheidszorg, Hugo de Jonge, heeft op 13 oktober 2020 aangekondigd dat hij een nieuwe regeling gaat ontwerpen...
Lees verder
23 oktober 2020
Vaticaan verlengt voorlopig akkoord met China
Paus Franciscus vertelde in september 2018 tegen verslaggevers dat de overeenkomst voorziet in “een dialoog over potentiële kandidaten....
Lees verder
23 oktober 2020
Kinderbijbels in Sierra Leone: "God spreekt tot Zijn kinderen"
Op sommige scholen is er nauwelijks een boek voor de kinderen om vast te houden. “Het is voor de kinderen een bijzondere ervaring...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl