3 december 2020

Kwart van de kerkgebouwen heeft nieuwe functie

Eén op de vier Nederlandse gebedshuizen wordt niet langer gebruikt voor religieuze doeleinden. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) naar alle kerkgebouwen van Nederland. Van de 7.110 kerken, synagogen, moskeeën en tempels in Nederland zijn er 1.530 herbestemd en 295 staan op het punt een nieuwe functie te krijgen.

Van de 1.530 kerken die herbestemd zijn, is een kwart rooms-katholiek en zeventig procent van protestantse oorsprong.

Bijna 40% van de gebouwen heeft een sociaal-culturele functie gekregen, zoals dorpshuis, bibliotheek, museum of expositieruimte. Ongeveer 30% van de kerken is omgebouwd tot woonruimte. De RCE signaleert ook een toename van het aantal kerkgebouwen dat een zorgfunctie krijgt, al vormt dat vooralsnog nog slechts 4% van het totaal.

Boek en database

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in een boek en een gebedshuizendatabase die worden gepresenteerd in het kader van het programma Toekomst Religieus Erfgoed. Hierin werkt de RCE samen met kerkelijke en maatschappelijke organisaties samen aan een duurzame toekomst voor gebedshuizen in Nederland.

Livestream

De database van gebedshuizen wordt gepresenteerd tijdens een online uitzending op woensdagmiddag 9 december. Tijdens een panelgesprek zal KN-hoofdredacteur Anton de Wit daarbij toelichting geven op het onderzoek naar kerksluiting dat Katholiek Nieuwsblad afgelopen jaar uitvoerde.

Meer informatie en aanmelding: www.toekomstreligieuserfgoed.nl

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl