30 november 2020

‘Laat je bevrijden van angst’: adventsboodschappen in coronatijd

De zondag begonnen Advent is een tijd van hoopvol en waakzaam wachten op God, die bevrijdt van angst en eenzaamheid in een moeilijke ‘coronatijd’: dat benadrukken de paus en verschillende Nederlandse bisschoppen in de voorbereidingstijd op Kerstmis.

De Advent is een tijd van “Gods nabijheid en van onze waakzaamheid”, zei paus Franciscus tijdens zijn preek op de eerste adventszondag, tijdens de Mis die hij vierde met de nieuwe kardinalen die hij zaterdag creëerde .

De coronapandemie “wekt bij velen bezorgdheid, angst en wanhoop; er bestaat het risico in pessimisme te vervallen”, aldus de paus. “Hoe moeten we op dit alles reageren?” Het antwoord ligt in de psalm van de dag: “Onze ziel wacht op de Heer: Hij is onze hulp en ons schild. Het is in Hem dat onze harten zich verheugen.”

‘Gebed stemt ons af op de Heer’

De paus nodigde iedereen uit om deze tijd van hoop en voorbereiding te beleven met “grote nuchterheid” en eenvoudige momenten van gezinsgebed. Gebed “doet ons onze blik op hogere dingen richten; het stemt ons af op de Heer. Door gebed kan God dicht bij ons zijn; het bevrijdt ons van onze eenzaamheid en geeft ons hoop”.

Hij raadde mensen aan zich het traditionele gebed ‘Kom, Heer Jezus’ eigen te maken en het doorheen de dag vaak te bidden.

Bisschop Smeets: ‘Het Woord ontvangen

Ook bisschop Harrie Smeets van Roermond sluit in zijn adventsboodschap bij de actualiteit en de angst en onzekerheid die veel mensen in dit coronajaar ervaren.

Hij schrijft: “Bij alle maatregelen, hoe begrijpelijk en zinnig ook, is er ook iets in ons binnenste dat zich verzet tegen het idee dat dit het nieuwe normaal zou zijn: dat we op weg zijn naar een wereld waarin onze handen gevuld worden met een geweer en ons gezicht bedekt wordt, zodat het bijna onmogelijk is om te zien welk gevoel daarop te lezen staat.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Jezus roept op tot waakzaamheid, schrijft de bisschop, maar dat mag “nooit alleen een waakzaamheid zijn om het onheil buiten te laten, maar vooral om het heil binnen te laten. Wees waakzaam, zodat we zijn Woord met open armen kunnen ontvangen, zodat het ons innerlijk kan bevrijden van angst en onzekerheid”.

Bisschop Van den Hout: ‘Fundamentele zekerheid’

Bisschop Ron van den Hout van Groningen-Leeuwarden schrijft in zijn adventsboodschap dat de wereld vol onzekerheden zit. De “enige zekerheid” ligt elders, “in God die zich naar de mensheid heeft toegekeerd. Dat vieren we met Kerstmis. Hij buigt zich naar ons, richt ons op en brengt ons thuis”.

“Het geloof biedt,” vervolgt Van den Hout, “zekerheid die heel fundamenteel is, die niemand mij kan afnemen. Een zekerheid die ik niet kan uitleggen en die een niet-gelovige moeilijk kan plaatsen. Het is een zekerheid buiten mijzelf en tegelijkertijd diep in mijzelf. Het is hoop in de diepe betekenis van het woord, niet gewoon optimisme of positief gevoel.”

Bronnen: Catholic News Agency, bisdom-roermond.nl, bisdomgl.nl.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

27 januari 2021
Opnieuw gekibbel tussen Duitse theologen en het Vaticaan over intercommunie
De Duitse oecumenische werkgroep van protestantse en katholieke theologen heeft het Vaticaan onaangenaam verrast met hun nieuwe verklaring...
Lees verder
27 januari 2021
Vicaris Vincent Goulmy benoemd tot directeur Missio Nederland
Vicaris Vincent Goulmy is benoemd tot Nationaal directeur van Missio/Pauselijke Missiewerken in Nederland. Goulmy volgt in deze...
Lees verder
27 januari 2021
Waardige uitvaart voor dakloze Italiaanse ex-profvoetballer
De pauselijke aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski hield afgelopen maandag een uitvaartsmis voor een 64-jarige dakloze man. Ooit...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl