16 september 2020

Landelijke herdenkingsdienst overleden religieuzen zaterdag 19 september

Bron: rkkerk.nl

Op zaterdag 19 september om 10.30 uur organiseren het bisdom ‘s-Hertogenbosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) een landelijke herdenkingsdienst voor alle overleden religieuzen in de periode van 1 maart tot en met 31 augustus 2020.  

De viering vindt plaats in de Sint Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant is mgr. De Korte, bisschop van Den Bosch. KNR-voorzitter abt Bernardus Peeters en mgr. Van Burgsteden, referent voor de religieuzen van de Bisschoppenconferentie zullen concelebreren.

Corona

Het uitbreken van het coronavirus en de daaropvolgende maatregelen hebben in het hele land veel gevolgen gehad, ook voor de religieuzen. Sommige kloostergemeenschappen moesten in korte tijd afscheid nemen van meerdere medezusters en –broeders. Met name in het bisdom ‘s-Hertogenbosch, waren enkele coronabrandhaarden en zijn diverse kloosters getroffen.

Het verdriet om het verlies werd versterkt door het feit dat het door de coronamaatregelen vaak niet mogelijk was om als gemeenschap op de gebruikelijk wijze afscheid te nemen. Oversten en anderen konden hun stervende medebroeder of –zuster niet nabij zijn in deze laatste uren. Uitvaarten moesten in zeer kleine kring plaatsvinden.

Tijdens de eucharistieviering op 19 september worden alle religieuzen herdacht die zijn overleden in de genoemde periode, niet alleen zij die aan corona zijn overleden. Dit is soms ook niet duidelijk vastgesteld. Tijdens de viering zullen de namen van de ruim 180 overledenen worden genoemd en worden kaarsen ontstoken. Er wordt stilgestaan bij het verdriet van het eenzame afscheid. De viering is bedoeld om een moeilijke periode af te sluiten en vol hoop en vertrouwen te kijken naar de toekomst.

Livestream

Voor de viering zijn religieuzen, familieleden en andere direct betrokkenen uitgenodigd. Er wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen en het protocol ‘Kerk op anderhalve meter’ van de Nederlandse Kerkprovincie. Het aantal plaatsen is daarom beperkt en aanmelden is verplicht. De viering is rechtstreeks te volgen via een livestream op het Youtubekanaal van de Sint Janskathedraal: YouTube Sint-Jan Den Bosch, en via de parochiewebsite van de St. Jan: www.mariajohannes.nl. KRO-NCRV zal de livestream op de eigen website overnemen en Omroep Brabant zendt de livestream uit via het eigen tv-kanaal.

Bericht en afbeelding via www.knr.nl.
Tags: , ,

Ga naar originele artikel

Lees verder:

25 september 2020
Eerst roepen, dan denken - Katholiek Nieuwsblad
Foei, roepen we dan, een premier onwaardig. Maar Rutte staat niet voor niks al tien jaar aan het roer; hij is dé premier van de Twittergeneratie,...
Lees verder
25 september 2020
'Interessant en verrijkend': Paul van Geest benoemd tot lid Pauselijke Theologische Academie
Paul van Geest is benoemd tot lid  van de Pauselijke Theologische Academie. De hoogleraar is de eerste Nederlander die benoemd is...
Lees verder
25 september 2020
Aartsbisschop Mosoel genomineerd voor Sacharovprijs Europees Parlement
De aartsbisschop van Mosoel, de dominicaan Najeeb Moussa Michaeel, is genomineerd voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken,...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl