15 oktober 2020

Leden Europarlement willen snelle benoeming gezant godsdienstvrijheid

Een groep Europarlementariërs dringt er in een brief bij de Europese Commissie op aan zo snel mogelijk een gezant voor de godsdienstvrijheid te benoemen. De brief is mede ondertekend door de Nederlanders Bert-Jan Ruissen (SGP) en Peter van Dalen (CU). Ook het CDA steunt de oproep.

De brief werd woensdag verstuurd aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de vicevoorzitter, Margaritis Shinas.

‘Tijd voor een naam’

SGP-woordvoerder Kees Bos zegt in een telefonische reactie: “Het wordt tijd dat er een naam uit een kaartenbak getrokken wordt. Tot nu toe hebben we geen vacature gezien en zijn er voor zo ver ons bekend geen mensen benaderd voor de functie.”

Eind vorig liep de termijn van de Slowaak Ján Figel af. Pas in juli 2020 beloofde Shinas dat er een nieuwe gezant voor vrijheid van Religie en Levensovertuiging komt.

‘Vervolging draagt ook bij aan migratiecrisis’

De opstellers van de brief schrijven dat de benoeming van een gezant voor de godsdienstvrijheid “de boodschap zal uitdragen dat de EU zich overal inzet om de slachtoffers van geweld en vervolging – vanwege hun religie of overtuiging – te beschermen”.

Die inzet is “in lijn met de waarden” die het buitenlands beleid van de EU richting geven en “versterkt onze rol in het aanpakken van wereldwijde uitdagingen”. Ze wijzen erop dat “vervolging op grond van godsdienst en overtuiging bijdraagt aan de migratiecrisis en verwante veiligheidsuitdagingen die de EU bedreigen”.

CDA: ‘Wij steunen oproep’

De leidster van de CDA-delegatie in het Europarlement, Esther de Lange, laat weten dat ook haar partij zich zorgen maakt “over de vrijheid van geloof en levensovertuiging buiten de EU. Daarom steunen we de oproep om de bestaande vacature zo snel mogelijk in te vullen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Lange zegt er vertrouwen in te hebben dat de Commissie “op korte termijn” met een voorstel komt voor een benoeming. “Wij zijn daarover rechtstreeks in contact met de verantwoordelijke vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas.”

De brief werd ondertekend door 48 van de 751 leden van het Europees Parlement.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl