8 januari 2021

Levendige gebedsvieringen bisdom Breda een hit op Facebook

Het Evangelie in eenvoudige taal lijkt op Facebook aan te slaan. Iedere zondag en woensdag organiseert pastor Jochem van Velthoven een live gebedsviering voor gezinnen op de pagina van het gezinspastoraat van het bisdom Breda. En met succes, zo blijkt.

Het recept is simpel: de priester leest het Evangelie van de dag voor en legt het in eenvoudige taal uit, hij zingt een lied en bidt met de kinderen. Hij eindigt met een zegen.

De kracht van deze viering

De eenvoud ervan vinden mensen prettig. Zo prettig, dat zelfs zestigplussers er graag naar blijken luisteren. “Soms krijg ik reacties dat ze het Evangelie in de ochtendmis al een keer hebben gehoord of gelezen, maar dat ze het na deze uitleg pas echt begrijpen”, vertelt Van Velthoven.

Misschien ligt de kracht van deze gebedsviering niet alleen in de eenvoud, maar ook in de interactie. Van Velthoven vraagt de kinderen altijd om mee te zingen met het lied. “Soms zeg ik: ‘Ik kan jullie hier horen meezingen.’ De kinderen gaan dan volgens hun ouders nog harder meezingen.”

‘Lang zal ze leven’

Tijdens het gebed mogen de kinderen hun voorbede posten. “Kinderen vragen mij te bidden voor hun opa’s, oma’s, hun verjaardag, ja zelfs voor mij. Uiteraard zingen we een ‘Lang zal ze leven’ als er een kind op die dag jarig is.”

De 42-jarige priester verzorgt deze gebedsdiensten op Facebook al vanaf Palmpasen. “Bij de eerste lockdown zeiden we meteen dat we echt iets voor jonge gezinnen moesten doen”, vertelt Van Velthoven. Hij is meestal live te zien vanuit Terneuzen, waar hij werkzaam is, maar van hem mag heel Nederland meekijken en bidden.

Volgens van Velthoven doen er zo’n twee- tot driehonderd mensen actief mee aan de gebedsvieringen en chats. Uiteindelijk bereikt hij er tot ongeveer duizend mensen mee. Onder hen zijn volgens de pastor ook veel randkerkelijken.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl