22 september 2020

Libanese kardinaal: ‘Christenen in Midden-Oosten zitten op zinkend schip’

De Libanese kardinaal Bechara Rai waarschuwde onlangs dat de christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten aan het krimpen is. Hij zei dat kerkleiders “worden geroepen om de winden die in onze thuislanden waaien onder ogen te zien”.

Hiermee onderstreepte kardinaal Rai de verschrikkelijke realiteit waarmee christenen in de tumultueuze regio worden geconfronteerd.

‘Geteisterd door conflicten’

Tijdens een bijeenkomst van het uitvoerend comité van de Raad van Kerken van het Midden-Oosten (MECC) zei hij dat “het zinkende schip dat wordt bedreigd door sterke wind en golven” symbool staat voor “de Kerk die getuige is in de zee van onze landen in het Midden-Oosten, geteisterd door de winden van conflicten en oorlogen, politieke, economische, financiële en levensonderhoudscrises, en de corona-epidemie.”

Kardinaal Rai, die patriarch van de maronitische kerk is, organiseerde de bijeenkomst op 18 september in Bkerke, ten noorden van Beiroet. Hij zei er dat de dreiging “zijn hoogtepunt had bereikt” in Libanon met de catastrofale dubbele explosie in de haven van Beiroet op 4 augustus. Bij de ramp kwamen bijna 200 mensen om het leven, raakten nog eens 6.000 gewond en kwamen 300.000 mensen dakloos werden.

Veilige haven

Hij benadrukte dat de MECC in zo’n turbulente tijd wordt geroepen om met kerken en hun leiders, instellingen en gelovigen samen te werken. Met een “houding van geloof en hoop” zouden ze volgens hem samen het hoofd kunnen bieden aan “de golven en winden die hun thuisland verwoesten”.

“Wij vragen U, Heer, op voorspraak van onze Moeder Maagd Maria, de ster van de zee in de storm, om onze thuislanden, onze kerken en onze mensen naar de veilige haven te leiden”, zo bad kardinaal Rai.

Slotverklaring

De MECC – waarin allerlei katholieke, protestantse en orthodoxe denominaties uit het Midden-Oosten vertegenwoordigd zijn – herhaalde in een slotverklaring de oproep om een ​​einde te maken aan “de vernietigende oorlogen en conflicten in het Midden-Oosten, om de menselijke waardigheid te beschermen en vrede op te bouwen op basis van gerechtigheid en rechten”.

(Bron: Catholic News Service)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

23 oktober 2020
Brandstichting kerken Chili: “Ik huiver bij de herinnering”
De sintels zijn nog steeds aan het smeulen en je kunt de rook van het branden ruiken in de centraal gelegen kerk van de Tenhemelopneming...
Lees verder
22 oktober 2020
Wat heeft de paus gezegd over het geregistreerd partnerschap?
De documentaire Francesco, over het leven en werk van paus Franciscus, is breed uitgemeten door media over de hele wereld. De paus...
Lees verder
22 oktober 2020
Bij vredesontmoeting spreekt iedereen over Fratelli Tutti
...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl