11 november 2020

Limburgse priester benoemd tot ‘kapelaan van de paus’

Jos Spee, deken van Venlo, is door paus Franciscus benoemd tot ‘kapelaan van Zijne Heiligheid’. Dat heeft bisschop Harrie Smeets van Roermond vandaag bekend gemaakt bij het patroonsfeest van de Sint-Martinusbasiliek in Venlo.

De titel ‘kapelaan van Zijne Heiligheid’ of ‘kapelaan van de paus’ is een eretitel, door de paus toegekend op voordracht van de plaatselijke bisschop. Priesters die de titel krijgen, mogen een paarse sjerp dragen en zich ‘monseigneur’ noemen.

Zeldzame titel

In het verleden was dit – als laagste pauselijk onderscheiding voor geestelijken – een vrij veel voorkomende eretitel, maar nadat paus Franciscus de regels ervoor aangescherpt heeft, is de monseigneurstitel zeldzamer geworden.

Jos Spee is al bijna 40 jaar actie in het parochiepastoraat, eerst in Landgraaf en Maastricht, en sinds 1992 in Venlo. Volgens bisschop Smeets doet hij zijn werk “in alle rust en eenvoud, collegialiteit en met een grote betrokkenheid en engagement.”

‘Steun en toeverlaat’

Volgens de bisschop heeft Spee de titel verdiend, omdat hij meer dan eens benoemd werd in parochies die in moeilijkheden verkeerden. “Kenmerkend is dat Jos Spee die parochiegemeenschappen telkens weer opnieuw door deze moeilijke tijden wist te laveren en ze nieuw perspectief wist te geven. Overal waar hij zijn dienstwerk verricht, is hij zowel herder als ook steun en toeverlaat van zijn parochiegemeenschap en gaat hij zijn parochianen voor in leven, gebed en geloof,” aldus bisschop Smeets.

(Bron: Bisdom Roermond)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

30 juli 2021
Terugblik coronajaar 2020: Hoe hebben de parochies in coronatijd gereageerd?
Deze zomer publiceert rkkerk.nl een serie artikelen die eerder zijn gepubliceerd in de Pius Almanak voor 2021. De artikelen schetsen...
Lees verder
30 juli 2021
Ex-kardinaal McCarrick strafrechtelijk vervolgd - Katholiek Nieuwsblad
Voormalig kardinaal Theodore McCarrick (91) moet voor de strafrechter verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd een zestienjarige jongen...
Lees verder
30 juli 2021
Paus: ‘Betrek boerenfamilies bij voedselbeleid'
Regeringen zouden kleine boeren en boerenfamilies moeten betrekken bij hun beleid dat gericht is op voldoende voedsel voor alle mensen...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl