11 november 2020

Limburgse priester benoemd tot ‘kapelaan van de paus’

Jos Spee, deken van Venlo, is door paus Franciscus benoemd tot ‘kapelaan van Zijne Heiligheid’. Dat heeft bisschop Harrie Smeets van Roermond vandaag bekend gemaakt bij het patroonsfeest van de Sint-Martinusbasiliek in Venlo.

De titel ‘kapelaan van Zijne Heiligheid’ of ‘kapelaan van de paus’ is een eretitel, door de paus toegekend op voordracht van de plaatselijke bisschop. Priesters die de titel krijgen, mogen een paarse sjerp dragen en zich ‘monseigneur’ noemen.

Zeldzame titel

In het verleden was dit – als laagste pauselijk onderscheiding voor geestelijken – een vrij veel voorkomende eretitel, maar nadat paus Franciscus de regels ervoor aangescherpt heeft, is de monseigneurstitel zeldzamer geworden.

Jos Spee is al bijna 40 jaar actie in het parochiepastoraat, eerst in Landgraaf en Maastricht, en sinds 1992 in Venlo. Volgens bisschop Smeets doet hij zijn werk “in alle rust en eenvoud, collegialiteit en met een grote betrokkenheid en engagement.”

‘Steun en toeverlaat’

Volgens de bisschop heeft Spee de titel verdiend, omdat hij meer dan eens benoemd werd in parochies die in moeilijkheden verkeerden. “Kenmerkend is dat Jos Spee die parochiegemeenschappen telkens weer opnieuw door deze moeilijke tijden wist te laveren en ze nieuw perspectief wist te geven. Overal waar hij zijn dienstwerk verricht, is hij zowel herder als ook steun en toeverlaat van zijn parochiegemeenschap en gaat hij zijn parochianen voor in leven, gebed en geloof,” aldus bisschop Smeets.

(Bron: Bisdom Roermond)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl