26 november 2020

Maradona: overleden ‘voetbalpoëet’ keerde dankzij paus naar de Kerk terug

‘Maradona-heiligdom’ in Napels

In het Italiaanse Napels, waar hij enkele van zijn grootste triomfen vierde, is de Maradona-devotie zo mogelijk nog groter: hij werd en wordt er als een soort god beschouwd, iets waar hij zelf blijkens een documentaire uit 2019 overigens moeite mee had.

Hoe dan ook zijn de Maradona-gebedsprentjes en muurschilderingen talrijk in de Zuid-Italiaanse stad. Fans hebben een quasi-heiligdom voor hem opgericht waar een haar van de voetballer wordt bewaard.

Afstand van de Kerk

De uit een arm milieu afkomstige Maradona was van huis uit katholiek. Hij nam echter afstand van de Kerk: het Vaticaan was in zijn ogen “een leugen” en zou het volk bestelen. Jarenlang steunde hij linkse Latijns-Amerikaanse leiders als Fidel Castro en Hugo Chavez.

Zijn afkeer van de Kerk begon langzaam te kantelen nadat Franciscus in 2013 paus werd. “Nu heeft, in mijn land, de ‘hand van God’ ons een Argentijnse paus gebracht”, zei Maradona daar in 2014 over. (Een verwijzing naar ‘de hand van God’, de beruchte handsbal waarmee hij tegen Engeland scoorde op het WK van 1986.)

Maradona nam deel aan de ‘Wedstrijd voor Vrede’, een benefietwedstrijd in Rome en ontmoette met de andere spelers verschillende malen de paus.

Terugkeer naar de Kerk

Die maakte indruk op hem, zo bleek: hij “is zelfs groter is dan Maradona. Wij moeten allemaal paus Franciscus imiteren. Als ieder van ons iets aan iemand anders zou geven, zou niemand in de wereld honger hebben”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na een privé-audiëntie met Franciscus deed de ex-voetballer in 2016 een opvallende uitspraak: “Toen hij me omhelsde, dacht ik aan mijn moeder, en van binnen bad ik. Ik ben blij dat ik ben teruggekeerd naar de Kerk.”

In datzelfde jaar prees Maradona de paus opnieuw: “Hij doet ook in het Vaticaan geweldig werk, wat alle katholieken blij maakt. Ik had me om vele redenen gedistantieerd van de Kerk. Paus Franciscus deed me terugkeren.”

‘Dromen van een betere toekomst’

De Argentijnse bisschop Eduardo Garcia riep op tot gebed voor Maradona. Hij zei dat diens verhaal kinderen in moeilijke omstandigheden hoop kan geven. Het “laat hen dromen van een betere toekomst. Hij werkte en bereikte belangrijke plaatsen zonder zijn wortels te vergeten”.

Ook prees de bisschop het werk dat de ex-voetballer in zijn latere levensjaren voor de armen deed.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘De risico’s van een droomleven’

Anderen wezen op Maradona’s tragische “onvermogen” om definitief uit de “afgrond van verslavingen” op te staan: “Het vertelt ons over de risico’s van een droomleven”, schreef de Spaanse jezuïet Alvaro Zapata in een reflectie op het overlijden van de voormalige topvoetballer.

“Vandaag moeten wij danken voor het vele goede dat voor zijn talent is ontvangen, leren van zijn fouten, en zijn gedachtenis respecteren zonder brandstof voor het gevallen idool te maken.”

Bronnen: Crux, Catholic News Agency

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl