27 januari 2021

'Mystici leren ons dat God doorgaans veel dichterbij is dan wij zelf denken'

Alle mystici zijn het er volgens hem over eens dat het goed is om regelmatig naar binnen te keren en stil te worden. “Want”, zo zegt hij “Gods meest irritante eigenschap is zijn bescheidenheid. Hij dringt zich niet op en Hij doet pas iets als wij Hem de ruimte geven.”

De meest gruwelijke vorm van lawaai

Het is niet eenvoudig om stil te zijn en God de ruimte te geven. Stilte betekent volgens pater Hugo niet per se geluidloosheid. “De meest gruwelijke vorm van lawaai is het oordeel. Als je altijd maar een mening en een oordeel over iets hebt, kun je God niet bereiken.”

“Stilte”, zo vervolgt hij “gaat over harmonie. Het gaat over de dingen en de omgeving accepteren zoals ze zijn. Het vraagt om een vorm van positieve gelatenheid. Dan clasht het niet.”

De pater geeft het voorbeeld van de druk gedecoreerde barokkerken. “De architecten wisten er ondanks de hoeveelheid bontgekleurde elementen toch een rust te creëren, omdat het samen in harmonie is.”

Ons richten op wat is

Stilte is juist ook nu een belangrijke les die we van mystici kunnen leren. “In de lockdown helpt het ons om ons te richten op wat is, niet op wat had moeten zijn”, zegt pater Hugo. Hij waarschuwt voor gedachtes als ‘zat ik maar op een terras in Siena’, of ‘ik wil geen jam maar pindakaas, maar dat kan ik nu niet kopen vanwege de avondklok’.

De monnikenziekte

“Een andere valkuil waar mystici voor waarschuwen is de overkill aan prikkels”, gaat de pater verder.

“Vroeger waren de mensen druk met de meest basale levensbehoeften. Ze hadden geen tijd om te piekeren en te prakkiseren. Tegenwoordig hebben mensen te weinig te doen. De drukte die in je kop ontstaat, komt voort uit een soort verveling. Hierdoor loop je snel tegen je innerlijke demonen aan. We noemen dat de monnikenziekte, omdat vroeger alleen de monniken hier last van hadden. Ja, ik ook ja.”

“Tegenwoordig heeft de halve wereld hier last van”, vindt de pater. “Iedereen is druk met zijn smartphone: honderd keer je berichtjes checken, even iets opzoeken, we zijn maar druk met allerlei verzetjes en kickjes.”

Online

Ook de pater ontkomt niet aan het digitale geweld. Sinds vorig jaar is hij naar eigen zeggen “uit de kluis getrokken” om de colleges te geven. Dit keer zal pater Hugo allerlei digitale hulpmiddelen moeten gebruiken.

Vanaf 31 januari start de pater met zeven online bijeenkomsten (ongeveer 45 min) op zondag. Tijdens die wekelijkse bijeenkomsten kunnen de deelnemers vragen stellen over de vier videofilms (samen ongeveer 50 min) die hen de week ervoor zijn toegestuurd. De films zijn gemaakt door de pater zelf en kunnen bekeken worden wanneer de deelnemers maar willen.

School voor de Ziel is geschikt voor “studentenspul en ruim volwassenen”, voor katholieken en alle andere mensen die geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld de vermogens van de ziel, je verbeelding en de rol van je zintuigen.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 maart 2021
Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden
“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige...
Lees verder
1 maart 2021
Ierse zusters dansen erop los om mensen op te vrolijken
Een groep redemptoristinnen in Dublin is viraal gegaan met een video waarin ze de Jerusalema-challenge aangaan. Doel van de dansuitdaging...
Lees verder
1 maart 2021
Conferentie ‘De Missionaire parochie’ gaat door op 24-25 maart 2022
De door corona uitgestelde conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ zal over een jaar plaatsvinden op...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl