14 november 2020

Nagorno-Karabach: "Oorlog legt hypocrisie veel regeringen bloot"

Wat zijn de gevolgen van het feit dat Azerbeidzjan de controle over deze gebieden krijgt voor de Armeense bevolking die er woont?
Het gevolg is dat zij in een permanent klimaat van angst zullen leven onder de dreiging van een genocide. Daarom zal de meerderheid van deze mensen hun huizen verlaten om naar Armenië te komen. Het culturele en religieuze patrimonium van het gebied is dus in gevaar. De kerken kunnen worden vernietigd of tot moskeeën worden omgevormd. Armenië heeft Azerbeidzjan veroordeeld omdat het een christelijk seminarie in Naxichevan heeft vernield, een actie die is aangetoond met video’s waarop stenen grafkruizen zijn kapotgeslagen en vernield. Het is zeer waarschijnlijk dat hetzelfde zal gebeuren in Karabach.

De voorwaarden van de wapenstilstand zijn in Armenië niet goed ontvangen. Welke gevolgen zal dit waarschijnlijk hebben voor het land?
De mensen zijn erg ongelukkig met de wapenstilstand. Ze zien het als verraad van de duizenden die zijn gedood en het in de steek laten van de Armeniërs die in Karabach wonen. Het gevolg voor het land zelf is op dit moment een zeer ernstige politieke crisis, waarbij de oppositiepartijen vragen om het aftreden van de premier. Het is waarschijnlijk dat er in de komende weken meer protesten en demonstraties op straat komen. Dit zal een klimaat van instabiliteit en een nog grotere crisis veroorzaken.

Wat zijn de onderliggende oorzaken van dit conflict, dat al in de jaren negentig van de vorige eeuw een vergelijkbare fase kende?
De wortels van het conflict gaan terug tot de tijd van de Sovjet-Unie, toen Stalin na de oorlog de verschillende gebieden verdeelde, ten gunste van wat hij etnische vermenging noemde. En zo wees hij de historische Armeense regio Karabach toe aan Azerbeidzjan, als een autonome regio binnen de Republiek Azerbeidzjan. Met de val van de Berlijnse Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ontstond binnen Azerbeidzjan een anti-Armeens nationalisme. In een aantal steden, waaronder Bakoe, de hoofdstad, werden Armeniërs afgeslacht. In het licht van deze uiterst fragiele situatie heeft Karabach zijn onafhankelijkheid uitgeroepen tot een autonome en overwegend Armeense regio. Dit werd echter niet erkend door Azerbeidzjan, en zo brak er oorlog uit tussen Azerbeidzjan en Armenië, dat de onafhankelijkheid van Karabach ondersteunde. Dit resulteerde in de overwinning van Armenië en de onafhankelijkheidsverklaring van Karabach, die alleen door Armenië werd erkend. Maar in de praktijk betekende het dat Karabach stilzwijgend door Armenië werd geannexeerd.

U hebt drie jaar in Armenië gewoond. In Europa wordt dit land altijd herinnerd in verband met de genocide van 1915. Zou u zeggen dat de genocide littekens heeft achtergelaten op de bevolking?
De genocide heeft vele littekens achtergelaten op de bevolking, waarvan het grootste het afschuwelijke gevoel van onrechtvaardigheid is, van het lijden onder een dergelijke gruweldaad die door de daders ervan volledig wordt ontkend. U ziet de voortdurende roep om gerechtigheid in de dagelijkse gesprekken en in de jaarlijkse herdenkingen van de gebeurtenis.

Hoe worden de Armeniërs getroffen door het huidige conflict?
Het huidige conflict treft alle Armeniërs en wel op verschillende manieren. De eerste is de ontreddering van de families die in de oorlog familieleden hebben verloren of verminkt zagen terugkeren. De armoede is verergerd door de prioriteit die is gegeven aan militaire uitgaven en de stroom aan vluchtelingen die vanuit Karabach andere steden heeft overspoeld. De plaatselijke gezinnen nemen familieleden, vrienden en anderen zo goed mogelijk op. Ook dat draagt bij aan het leed. En bovenop dit alles komt de reeds bestaande werkloosheid die veroorzaakt wordt door de coronaviruspandemie en vooral door het gebrek aan de gebruikelijke inkomsten uit het toerisme.

Ik veronderstel dat de katholieke Kerk in Armenië, hoewel zeer klein, ook bijdraagt aan de verzorging van de wonden die door de oorlog zijn veroorzaakt. Hoe gaat dat in zijn werk?
De relatie tussen de Armeense apostolische kerk en de katholieke Kerk is er een van wederzijds respect en samenwerking op gebieden van gemeenschappelijk belang. Wij helpen de getroffenen van de oorlog, in de eerste plaats door de families te bezoeken, met hen te bidden, hen te troosten, maar ook door hen materieel te helpen in de mate van onze mogelijkheden. We doen dit door middel van het Legioen van Maria en de zusters van Moeder Teresa van Calcutta.

Hoe zit het met de geopolitieke dimensies van deze oorlog? Is er een religieuze dimensie aan dit conflict, of is het louter een politieke dimensie?
Ik denk dat deze oorlog de hypocrisie van veel regeringen blootlegt, die met hun woorden vrede bepleiten en tegelijkertijd wapens verkopen. Bovendien toont het aan dat zij meer geïnteresseerd zijn in de aardolie en het aardgas in deze landen dan in het leven van de mensen. Er is een duidelijk islamitisch expansionisme te zien, dat door veel staten wordt gesteund vanuit de wens om de oude christelijke bevolkingsgroepen in Azië, zoals de Armeniërs, te zien verdwijnen.

Voelen de Armeniërs zich vergeten door de internationale gemeenschap?
De Armeniërs voelen zich vergeten en verraden door de internationale gemeenschap, die zoals altijd meer geïnteresseerd is in geopolitieke spelletjes dan in waarheid, rechtvaardigheid en vrede. Maar ik wil graag afsluiten met een boodschap van hoop: Het Armeense volk is altijd weer teruggekomen uit onbeschrijflijke rampen, en wel in vrede, zonder wraak of bitterheid, eenvoudigweg door gerechtigheid te eisen uit de handen van de barmhartige liefde van Jezus en Maria. Dat zullen ze dit keer weer doen en het zal weer een voorbeeld zijn voor de wereld.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl