7 december 2020

Nieuwe naam en huisstijl voor R.-K. Godsdienstig Vormingsonderwijs op basisscholen

Bron: rkkerk.nl

Het Rooms-Katholiek Centrum voor Godsdienstig Vormingsonderwijs (RK GVO) heeft een nieuwe naam: Katholiek Vormings Onderwijs (KVO). Onlangs is de huisstijl daarop aangepast. KVO grijpt de gelegenheid aan om het katholieke vormingsonderwijs te promoten, want lang niet alle ouders met kinderen op een openbare basisschool zijn op de hoogte van de mogelijkheid om hun kinderen daar rooms-katholiek godsdienstig vormingsonderwijs te laten ontvangen.

Dit fenomeen is voor velen onbekend. Toch bestaat de wettelijke verplichting voor openbare basisscholen om ruimte en tijd beschikbaar te stellen voor vormingsonderwijs in de godsdienst of levensbeschouwing waarin de ouders hun kind willen opvoeden al lang. Dit is altijd op verzoek van de ouders, zij hebben de keuze uit in totaal zeven verschillende godsdiensten of levensbeschouwingen.

Kerstmis, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren

Docenten Katholieke Vorming nemen de leerlingen op de openbare school mee in de katholieke traditie. Op basis van het kerkelijk jaar worden Bijbel- en heiligenverhalen gelezen en worden ze uitgenodigd te onderzoeken wat Jezus voor hen zou kunnen betekenen. Er is aandacht voor vieren, bidden, symbolen en rituelen. Er wordt aandacht besteed aan de feesten van het kerkelijk jaar zoals Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het gaat over waarden en normen, zoals respect en tolerantie maar vooral ook over  katholieke waarden zoals naastenliefde, barmhartigheid en vergeving.

Dankzij de vaak langdurige relatie tussen leerling en vormingsdocent is er ruimte voor de grote vragen van het leven. Docenten ondersteunen de leerling om zichzelf en de wereld om hen heen te ontdekken als een unieke persoon, een geschenk van God met een belofte voor de toekomst. ‘Dat gun je toch ieder kind?’, aldus KVO.

Voor wie meer wil weten over katholieke vorming voor het eigen kind op de openbare school, of voor wie docent katholieke vorming wil worden op een openbare school, is meer informatie te vinden op: www.katholiekvormingsonderwijs.nl.

Berry van Oers
Referentschap Onderwijs

 

 

 

 
Tags:

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl