21 oktober 2020

Nijmeegse universiteit verliest predicaat ‘katholiek’

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft het predicaat ‘katholiek’ ingetrokken van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), die toezicht houdt op de Radboud Universiteit Nijmegen en het Radboud UMC.

Dat maakte de Nederlandse kerkprovincie dinsdag bekend. De beslissing volgt op de uitspraak van de Ondernemingskamer Amsterdam in juli. Die bepaalde dat de SKU tijdelijk zonder instemming van de Nederlandse bisschoppenconferentie bestuursleden mocht benoemen en een herstructurering mocht doorvoeren.

Problemen rond benoeming bestuurders

SKU was naar de rechter gestapt omdat er al sinds juli 2014 problemen spelen rond de benoeming van bestuursleden. Die werden voorheen formeel benoemd door de bisschoppen, die de afgelopen jaren een aantal van de voorgedragen kandidaten afwezen. Breekpunt daarbij was de mate van katholiciteit van de kandidaten.

De SKU verlangde van bestuursleden dat zij ten minste de katholieke identiteit “respecteren en onderscheiden”, de bisschoppen wilden echter bestuurders die actief gelovig zijn en een katholieke levensstaat voerden.

Te grote beperking

Naar verwachting krijgen de universiteit en het Radboud UMC met ingang van 1 januari ieder een eigen Raad van Toezicht.

Volgens de kerkprovincie was het voornemen van SKU om de bisschoppenconferentie vanaf dat moment in plaats van alle leden, voortaan een van de vijf leden te laten benoemen in beide Raden van Toezicht. De bisschoppen vinden dit een te grote beperking.

Verschillende visies op katholiciteit

Daarnaast vinden beide partijen dat zij verschillende visies hebben over de wijze waarop de universiteit en het UMC invulling zouden moeten geven aan hun katholiciteit. Men verwacht ook niet dat deze visies naar elkaar toe zullen groeien. De bisschoppen besloten daarom het predicaat ‘katholiek’ in te trekken.

De bisschoppenconferentie en het bestuur van SKU geven aan te willen zorgen voor goede afwikkeling van het besluit voor alle betrokkenen. SKU meldt het besluit zeer te betreuren, maar het te respecteren.

Ontstaansgeschiedenis

Dat de Nederlandse bisschoppen invloed hadden op de benoeming van bestuurders, komt voort uit de ontstaansgeschiedenis van de Radboud Universiteit. Die ging in 1923 van start als de Katholieke Universiteit Nijmegen. De universiteit werd opgericht door een stichting die in 1905 door de Nederlandse bisschoppen in het leven was geroepen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

30 juli 2021
Terugblik coronajaar 2020: Hoe hebben de parochies in coronatijd gereageerd?
Deze zomer publiceert rkkerk.nl een serie artikelen die eerder zijn gepubliceerd in de Pius Almanak voor 2021. De artikelen schetsen...
Lees verder
30 juli 2021
Ex-kardinaal McCarrick strafrechtelijk vervolgd - Katholiek Nieuwsblad
Voormalig kardinaal Theodore McCarrick (91) moet voor de strafrechter verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd een zestienjarige jongen...
Lees verder
30 juli 2021
Paus: ‘Betrek boerenfamilies bij voedselbeleid'
Regeringen zouden kleine boeren en boerenfamilies moeten betrekken bij hun beleid dat gericht is op voldoende voedsel voor alle mensen...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl