9 december 2020

Nog geen wijzingen voor R.-K. Kerk na persconferentie kabinet op 8 december

Bron: rkkerk.nl

De persconferentie van het kabinet op dinsdag 8 december schetste een sober beeld voor Kerstmis. De cijfers met betrekking tot Covid-19 zijn momenteel nog dermate ongunstig, dat de overheid geen versoepeling van maatregelen heeft aangekondigd. Met de ongunstige cijfers in gedachten blijft voor de R.-K. Kerk de situatie voor nu ook ongewijzigd.

Dat betekent dus handhaving van het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’. En verder geldt voorlopig niet meer dan dertig gelovigen bij een viering, exclusief bedienaren, een dringend advies dat aanwezigen een mondkapje dragen dat bij voorkeur alleen tijdens het ontvangen van de Heilige Communie wordt afgedaan. Zang vindt enkel plaats door een cantor of enkele zangers. Dit geldt ook voor de zang door kinderen en samenzang door gelovigen is niet toegestaan.

Er vindt op korte termijn nog overleg plaats tussen kerken en de minister en ook de bisschoppenconferentie vergadert binnenkort waarbij de (on)mogelijkheden voor de vieringen met Kerstmis worden besproken. De uitkomst van deze overleggen wordt zo spoedig mogelijk na 15 december gedeeld met de parochies.

Adventszondag ‘Verheugt u’

De bisschoppen van Nederland hebben een speciale webpagina vierkerstmis.nl gelanceerd met de aansporing om daadwerkelijk Kerstmis te gaan vieren, zij het in aangepaste vorm. Het gaat dan niet alleen over de deelname aan de vieringen, dat is slechts beperkt mogelijk, maar ook om in huiselijke kring aandacht te hebben voor Kerstmis door gebed, catechese, het lezen van de Bijbel en deelname aan de adventsactie.

Zondag 13 december is de derde zondag van de Advent, die vanouds genoemd wordt: zondag ‘Gaudete’ ofwel zondag ‘Verheugt u’. De bisschoppen wensen ieder toe dat ‘ondanks de omstandigheden vanwege corona de vreugde van de Heer in ons hart bewaard blijft.’ Voor deze derde zondag van de Advent kunt u via vierkerstmis.nl een handreiking voor het thuis meevieren van de mis downloaden, mocht u geen plaats kunnen reserveren in de viering van uw parochie.

Lees ook: Veelgestelde vragen uit de parochies in voorbereiding op Kerstmis.

Foto: Ramon Mangold.
Tags: ,

Ga naar originele artikel

Lees verder:

21 januari 2021
Franciscus feliciteert Spezia met overwinning tegen Roma
“Gefeliciteerd en ga door!” zei de paus allerhartelijks toen hij afgelopen woensdag de voetballers van de Noord-Italiaanse voetbalclub...
Lees verder
21 januari 2021
Duitse kerkgangers moeten medische mondmaskers gaan dragen
Mensen die religieuze diensten bijwonen in Duitsland zullen voortaan ofwel chirurgische maskers ofwel zogenaamde FFP2-maskers moeten...
Lees verder
21 januari 2021
Katholieke priester in Nigeria dood aangetroffen na ontvoering
Het ernstig toegetakelde lichaam van een Nigeriaanse priester is een dag na zijn ontvoering gevonden. Zijn lichaam was aan een boom...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl