12 januari 2021

Noodkreet Amerikaanse bisschoppen: ‘Stop federale executies’

In een poging om drie voor deze week geplande executies tegen te gaan, hebben twee Amerikaanse aartsbisschoppen, beiden voorzitter van verschillende commissies, een gezamenlijke verklaring gepubliceerd. Ze willen een definitief einde aan de federale doodstraf.

“We hernieuwen onze constante oproep aan president Trump en waarnemend minister van Justitie Rosen: stop deze executies”, schrijven de aartbisschoppen Paul Coakley en Joseph Naumann. Coakley is voorzitter van de commissie voor rechtvaardigheid en vrede van de Amerikaanse bisschoppenconferentie; Naumann leidt de pro-life commissie.

Executies op het programma

Deze week staan er drie executies gepland; op dinsdag, donderdag en vrijdag. Op 14 en 15 januari zullen Cory Johnson en Dustin John Higgs – twee zwarte mannen – worden geëxecuteerd.

Op 12 januari staat de executie van Lisa Montgomery (53) gepland. Zij is volgens het Informatiecentrum over de doodstraf de eerste vrouw die sinds 1953 wordt geëxecuteerd door de federale overheid.

Montgomery werd ter dood veroordeeld wegens moord. Haar advocaat had om omzetting van haar straf gevraagd. De vrouw zou van jongs af aan leiden aan een psychische aandoening. Bovendien was ze getraumatiseerd doordat ze binnen haar familie herhaaldelijk seksueel werd misbruikt. De gemeenschap Sant’Edigio voerde actie om haar leven te redden.

Opschortingen

Tot afgelopen jaar waren de federale executies zeventien jaar lang opgeschort. Voormalig minister van Justitie William Barr, een katholiek, kondigde in 2019 aan dat ze zouden worden hervat. In 2020 vonden in totaal tien federale executies plaats.

“Na een jaar waarin de federale regering voor het eerst meer mensen executeerde dan alle 50 staten samen, staan er deze week nog drie federale executies op het programma”, aldus de twee aartsbisschoppen.

‘Waardigheid van elk mensenleven’

De aartsbisschoppen riepen maandag het Congres op om wetgeving aan te nemen die de federale doodstraf afschaft. Tevens vroegen ze president-elect Joe Biden om na zijn beëdiging de federale executies op te schorten en doodvonnissen om te zetten in celstraffen.

“Elke persoon is geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God, en we moedigen iedereen aan om eraan te werken om de doodstraf uit onze nationale en federale wetten te verwijderen en om meer waardering te ontwikkelen voor de heilige waardigheid van elk mensenleven”, verklaarden ze.

Medeleven en professionele hulp

Er moet volgens de bisschoppen ook rekening worden gehouden met het vreselijke verlies dat de families van de slachtoffers hebben geleden. Zij pleiten ervoor dat de energie en middelen die momenteel naar executies gaan, voortaan worden ingezet om goede hulp te bieden aan de families van de slachtoffers.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onder de aandacht

De afgelopen twee jaar hebben bisschoppen, groepen bisschoppen of de voltallige Amerikaanse bisschoppenconferentie tien keer geprobeerd het onderwerp onder de aandacht te brengen. Zij deden dit door zich publiekelijk uit te spreken tegen de doodstraf, door gelovigen te vragen om hun stem te verheffen of door naar de rechtbank te gaan.

Op de dag van de verklaring lanceerde het Catholic Mobilizing Network een online petitie waarin ook zij Biden vraagt om met prioriteit een einde te maken aan federale executies zodra hij is beëdigd.

De petitie dringt er bij de nieuwe regering op aan “de heilige waardigheid van elke persoon te handhaven” en haar beloften na te komen om het federale doodstrafsysteem te ontmantelen.

‘Genoeg bloed. Stop.’

Tijdens een forum over de doodstraf op 6 januari citeerde de Texaanse bisschop Daniel E. Flores de term “wegwerpcultuur”, die vaak door paus Franciscus wordt gebruikt, en zei: “We laten mensen sterven of we doden mensen, in de doodstraf, om problemen op te lossen. En de Kerk zegt gewoon: Genoeg bloed. Stop.”

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Ga naar originele artikel

Lees verder:

20 januari 2021
Inauguratie Biden begint met katholieke Mis
“Katholieke bisschoppen zijn geen partijdige spelers in de politiek van onze natie”, aldus Gomez. “Wij zijn herders die verantwoordelijk...
Lees verder
20 januari 2021
Ondanks crisis laat u vluchtelingen niet in de steek
Terwijl politiek-economisch wanbeleid het land in een crisis heeft gestort, gaat het Grieks-Melkitische katholieke bisdom Zahleh, in...
Lees verder
20 januari 2021
Afscheidscadeautje van Trump: katholieken krijgen standbeeld in ‘heldentuin’
Vertrekkend president Trump heeft op de valreep de definitieve lijst van Amerikaanse helden bekendgemaakt van wie in de Nationale Tuin...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl