2 november 2020

'Nu gaat ook de Advent eraan': Belgische publieke vieringen opnieuw opgeschort

In België zijn sinds vandaag alle publieke erediensten opgeschort. Kerken blijven wel open voor persoonlijk gebed.

De Belgische bisschoppen volgen hiermee het besluit van de federale overheid voor een strengere lockdown om de ernstige uitbraak van het coronavirus in het land terug te dringen.

Minstens tot 13 december

De huidige sluiting geldt voor heel België, waar eerst nog regionale verschillen bestonden in de gestrengheid van de maatregelen voor kerken en andere instanties en bedrijven.

Huwelijken en begrafenissen zijn wel toegestaan. Bij huwelijken mogen slechts echtgenoten, getuigen en bedienaar aanwezig zijn, bij een uitvaart maximaal vijftien mensen.

De maatregelen gelden in ieder geval tot 13 december, met een tussentijdse evaluatie begin december.

Kerken open voor persoonlijk gebed

De Belgische bisschoppen  benadrukken dat de kerken open blijven voor persoonlijk gebed en dat men als geloofsgemeenschap nog heel wat kan betekenen in deze tijden van crisis.

Woordvoerder Geert de Kerpel van de Belgische bisschoppenconferentie: “We mogen niet bij de pakken neerzetten, dat hebben we ook proberen te communiceren via ons persbericht. De Kerk gaat niet dicht als gemeenschap, integendeel! Er is juist nu nood. We proberen te kijken wat er allemaal nog wel mogelijk is.”

Tv-Mis en livestreams

De bisschoppen roepen de gelovigen op maximaal gebruik te maken van de open kerkgebouwen. Zij schrijven: “Een open kerkgebouw staat voor een gastvrije lokale geloofsgemeenschap waar mensen welkom zijn. Verwelkom de bezoeker uitdrukkelijk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast roepen zij  katholieken op de handen uit de mouwen te steken en het verschil te maken, al is het maar met kleine handelingen. Ze wijzen ook op de tv-Mis die er in samenspraak met de VRT komt en de mogelijkheid om Eucharistievieringen via livestreams te volgen.

Kritiek op meegaandheid bisschoppen

Er is echter ook kritiek te horen: sommigen vinden de Belgische bisschoppen te meegaand ten opzichte van de regering.

De Kerpel zegt te begrijpen dat mensen hun ontgoocheling willen uiten op sociale media. “Maar wij onderschrijven met overtuiging de maatregelen. Het is in België momenteel heel erg, we staan bovenaan in Europa met onze cijfers. Van oudsher zijn er korte lijntjes tussen de Kerk en de ziekenhuizen. We staan met onze rug tegen de muur. In Luik zijn de ziekenhuizen zo goed als vol. Premier De Croo zei in zijn persconferentie dat dit de laatste kans is om het virus te stoppen, en dat zegt hij niet enkel om dramatisch te doen.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl