15 september 2020

‘Ongrijpbaar probleem’: vandalisme treft Limburgse parochie

Urineren tegen de muur van de kerk, vernielde autospiegels en kerkbanken waarmee gegooid wordt: het is een greep uit de daden van vernielzuchtige tieners in Kerkrade. Pastoor Hans Kreuwels wordt er bijna dagelijks mee geconfronteerd en wijdde er enkele vlogs aan: “Om niet te vervallen in wrok en om een signaal af te geven.”

De pastoor van de parochiefederatie Kerkrade maakt bijna dagelijks een vlog om, zoals hij zegt, “het Evangelie te combineren met het leven zoals het is”.  En dat heeft, vertelt hij KN, “zijn schaduwkanten, maar gelukkig ook heel wat zonnige kanten”.

Vandalisme en drugsoverlast

Die schaduwkant komt de pastoor de laatste tijd tegen in de vorm van vandalisme. Vandalisme door tieners, vaak in combinatie met drugs. “De drugsoverlast is hier een gigantisch probleem. Op 150 meter hiervandaan wordt er gewoon op straat gedeald. Ik denk ook dat de coffeeshop de best lopende winkel in Kerkrade is.”

Parochianen bedreigd

Het effect ervan is onder andere wangedrag en vandalisme door tieners. “Ze gooien regelmatig brandende peuken op het nieuwe tapijt in de kapel en bedreigen parochianen die ’s avonds de kerk afsluiten. Al tijden worden hier dagelijks kaarsen gestolen.”

Onder vier ogen terechtwijzen

Als pastoor Kreuwels een jongere op heterdaad betrapt, geeft hij duidelijk aan dat dit gedrag onacceptabel is. “Zoals het Evangelie ons leert, moeten we eerst onder vier ogen iemand op zijn fouten wijzen.”

‘Ongrijpbaar probleem’

Het lijkt echter een averechts effect te hebben: binnen 48 uur worden beide zijspiegels van de auto van de priester vernield en enkele dagen later wordt de motorkap onder handen genomen. Het zijn steeds andere jongeren die iets uitvreten.

“Het is een ongrijpbaar probleem”, zegt de priesters. “Ik ken hun namen niet, mag geen foto van ze maken en ze ook niet volgen naar hun huis. Wat moet ik dan zeggen tegen de politie?”

Andere prioriteiten

De politie bellen op het moment dat er een tiener in overtreding is, werkt ook niet. Het is volgens de pastoor voorgekomen dat hij belde, maar de politie andere prioriteiten had. Ook al kwam de politie wel, “de tieners ontkennen toch ieders strafbaar feit”, zo zegt hij. En daarmee is de kous af.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

4 december 2020
Vergeten Willebrands ‘misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de twintigste eeuw’
In eigen land lijkt hij wat vergeten, maar kardinaal Jo Willebrands “was misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de...
Lees verder
4 december 2020
Nieuwe downloads op website Vierkerstmis.nl: gratis boek, kerstkaart en meer
De website Vierkerstmis.nl is aangevuld met onder meer enkele nieuwe downloads. Zo kunnen bezoekers nu een gratis ontwerp downloaden...
Lees verder
4 december 2020
Stille nacht in Bethlehem: 7.000 mensen zonder werk in toerismesector
Het grote podium naast de boom hoefde dit jaar niet te worden opgebouwd: er zijn tijdens de feestdagen geen muzikale optredens van...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl