23 november 2020

Ons’ Lieve Heer op Solder vindt altaarsteen terug

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft na een tip een altaarsteen gekocht die met “90-95 procent zekerheid” afkomstig is uit de zeventiende-eeuwse Amsterdamse huiskerk.

In het houten blad van het hoofdaltaar in het museum zit een vierkante uitsparing, waar volgens katholiek gebruik een altaarsteen met relikwieën heeft gezeten in de periode dat het museum een huiskerk was (1663-1885).

Waar die altaarsteen gebleven was, was tot nu toe onbekend. Tot het museum onlangs een tip kreeg via veilingsite Catawiki over een vierkante altaarsteen met precies de juiste afmetingen.

Maat klopt precies

Hoewel niet helemaal zeker is dat die steen afkomstig is uit de voormalige huiskerk, denkt Robert Schillemans, conservator religieus erfgoed van het museum, van wel:

“Ik denk dat er zo’n 90-95 procent zekerheid is dat deze steen uit ons altaar komt. Allereerst klopt de maat precies. Ook de Andreas-kruisvorm van 4 van de 5 kruisjes is een aanwijzing voor een Amsterdamse herkomst. En heel belangrijk is de oude tekst met ‘Nicolaus Binnen’ [de Veste] op de steen.”

Twee Nicolaaskerken

De verkoper van de altaarsteen vermeldde als plaats van herkomst de vlakbij gelegen St.-Nicolaasbasiliek aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Beide aan de Heilige Nicolaas gewijde kerken volgen elkaar op in tijd.

De huiskerk die nu museum is, was ‘de Nicolaas binnen de Veste’. Mogelijk bestaat er een verband en zijn de relikwieën uit het altaar van de huiskerk in 1889 in een van de altaren van de basiliek hergebruikt en is de steen daarna gaan ‘zwerven’.

Het museum laat in een persbericht weten de steen, die voorzien is van een zegel, te gaan onderzoeken.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

27 januari 2021
Vicaris Vincent Goulmy benoemd tot directeur Missio Nederland
Vicaris Vincent Goulmy is benoemd tot Nationaal directeur van Missio/Pauselijke Missiewerken in Nederland. Goulmy volgt in deze...
Lees verder
27 januari 2021
Waardige uitvaart voor dakloze Italiaanse ex-profvoetballer
De pauselijke aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski hield afgelopen maandag een uitvaartsmis voor een 64-jarige dakloze man. Ooit...
Lees verder
27 januari 2021
'Mystici leren ons dat God doorgaans veel dichterbij is dan wij zelf denken'
Alle mystici zijn het er volgens hem over eens dat het goed is om regelmatig naar binnen te keren en stil te worden. “Want”, zo...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl