9 oktober 2020

Ontvoerde Italiaanse missionaris na twee jaar weer vrij

De Italiaanse missionaris Pierluigi Maccalli is donderdag vrij gekomen, twee jaar nadat hij in Niger door vermoedelijke jihadisten werd ontvoerd.

Hij werd waarschijnlijk in Noord-Mali vrijgelaten. De Malinese overheid maakte er gisteren melding van, waarna het nieuws werd bevestigd door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Nog drie anderen bevrijd

Met Maccalli werden ook drie andere gegijzelden vrijgelaten door een groep waarvan wordt aangenomen dat die aan al-Qaeda is gelinkt.

Gerichte actie

Pater Pierluigi Maccalli is lid van de Sociëteit van Afrikaanse Missieën. De 59-jarige Italiaan werd op 17 september 2018 ontvoerd in zijn afgelegen parochie in het zuidwesten van Niger, vlakbij de grens met Burkina Faso.

Acht bewapende mannen drongen zijn slaapkamer binnen en namen hem mee. Volgens een medebroeder ging het om een gerichte actie: “De ontvoerders waren bekend met de verplaatsingen van Maccali en hadden hem als slachtoffer gekozen.”

Lang niets vernomen

Sindsdien werd lange tijd niets van de priester vernomen. Pas eind maart van dit jaar werd duidelijk dat hij nog in leven was. Zijn ontvoerders brachten toen een kort filmpje naar buiten waarin hij te zien was.

Op het moment van zijn ontvoering was de priester al elf jaar actief in Niger.

Mogelijke motieven ontvoerders

Het motief voor de kidnap is nog altijd niet duidelijk. Zijn medebroeder zegt tegen hulporganisatie Kerk in Nood enkele mogelijke motieven te zien.

Wellicht is er uiteindelijk toch om losgeld gevraagd. Anderzijds wilden de ontvoerders volgens hem wellicht de christenen bang maken, in een van de weinige streken in Niger waar zij de meerderheid vormen.

Bronnen: Catholic News Agency, Kerk in Nood

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 januari 2021
Het Heilig Jaar van Santiago de Compostella duurt een jaar langer
Het jubileumjaar van Santiago de Compostella in Spanje is vanwege de coronamaatregelen een jaar verlengd. Het duurt nu van 2021 tot...
Lees verder
19 januari 2021
Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden'
Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de...
Lees verder
19 januari 2021
Paus bidt voor slachtoffers aardbeving Sulawesi
Paus Franciscus stuurde vrijdag een telegram met zijn condoleances aan Indonesië, nadat een sterke aardbeving het eiland Sulawesi...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl