11 december 2020

Ook Woelki zelf beschuldigd van toedekken misbruik

Nadat hij eerder grondig onderzoek gelastte naar de afwikkeling van misbruikzaken in zijn aartsbisdom, waarbij hij zijn voorgangers niet spaarde, ligt kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen nu zelf onder vuur.

Na zijn aantreden als aartsbisschop van Keulen in 2014, informeerde hij het Vaticaan niet over een zaak van ernstig seksueel misbruik dat ongeveer 35 jaar eerder had plaatsgevonden. Volgens het kerkelijk wetboek moet in zulke gevallen een rapport naar Rome worden gestuurd.

Dat meldt het dagblad Kölner Stadt-Anzeiger. Ook Woelki’s voorganger, wijlen kardinaal Joachim Meisner, heeft nagelaten de vereiste maatregelen te nemen.

Oude bekende van Woelki

Volgens de krant gaat het om een ​​priester bij wie de jonge Woelki zijn eerste pastorale ervaring opdeed toen hij diaken was. De beschuldigde priester werd geboren in 1929 en stierf in 2017. In 2010 nam een ​​slachtoffer contact op met het aartsbisdom Keulen, aanvankelijk zonder de dader te noemen, pas later identificeerde hij hem.

Het slachtoffer beschuldigde de priester ervan hem te hebben misbruikt toen hij eind jaren zeventig als kind op de kleuterschool zat. In 2011 ontving hij 15.000 euro schadevergoeding, drie keer meer dan het gangbare tarief in Duitsland.

Reactie aartsbisdom

Volgens de Kölner Stadt-Anzeiger heeft Woelki, na het bekijken van de personeelsdossiers, besloten geen actie te ondernemen tegen de dader.

Het aartsbisdom Keulen liet in een reactie weten dat Woelki had geprobeerd de concrete beschuldiging te laten onderzoeken. Maar de zeer zwakke gezondheidstoestand van de beschuldigde priester en de beslissing van het slachtoffer om niet mee te werken aan het onderzoek, hadden het openen van een vooronderzoek onmogelijk gemaakt.

Mogelijke maatregelen

De bisschop van Münster, Felix Genn, heeft intussen laten weten dat hij zo nodig alle maatregelen zal nemen die nodig zijn. Het kerkelijk recht stelt dat zodra een aartsbisschop wordt beschuldigd van wangedrag, de oudste bisschop van de betreffende kerkprovincie nader onderzoek moet instellen.

> Lees ook: Het dondert in Keulen – prelaten onder vuur vanwege afhandeling misbruikzaken

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

21 januari 2021
Franciscus feliciteert Spezia met overwinning tegen Roma
“Gefeliciteerd en ga door!” zei de paus allerhartelijks toen hij afgelopen woensdag de voetballers van de Noord-Italiaanse voetbalclub...
Lees verder
21 januari 2021
Duitse kerkgangers moeten medische mondmaskers gaan dragen
Mensen die religieuze diensten bijwonen in Duitsland zullen voortaan ofwel chirurgische maskers ofwel zogenaamde FFP2-maskers moeten...
Lees verder
21 januari 2021
Katholieke priester in Nigeria dood aangetroffen na ontvoering
Het ernstig toegetakelde lichaam van een Nigeriaanse priester is een dag na zijn ontvoering gevonden. Zijn lichaam was aan een boom...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl