13 januari 2021

Open Doors: ‘Coronacrisis katalysator voor christenvervolging’

Covid-19 verergert de vervolging van christenen wereldwijd. Dat concludeert Open Doors op basis van de Ranglijst Christenvervolging 2021, die woensdag is gepubliceerd. De organisatie spreekt over een forse toename van geweld.

Tussen oktober 2019 en september 2020 zijn bijna vijfduizend christenen vermoord vanwege hun geloof. Negen van de tien omgebrachte christenen zijn in Afrika vermoord, blijkt uit het rapport.

‘Covid-19 verergert christenvervolging’

Een opvallende trend is dat de coronapandemie als katalysator werkt voor christenvervolging, zegt persvoorlichter Marjon Snel van Open Doors. Dat is volgens haar goed te zien in landen waar christenen in kwetsbare minderheidsposities verkeren, zoals in het noorden van Nigeria. In dat land werden vorig jaar de meeste christenen gedood (3530).

De doden vielen vooral in gebieden waar de islamitische terreurgroep Boko Haram de scepter zwaait, aldus Snel. “Het is opvallend en niet toevallig dat heel veel van die moorden precies plaatsvonden tijdens de lockdown. In kwetsbare samenlevingen waar heel veel al ontwricht is, zie je dat de zwakkeren extra het slachtoffer zijn”.

Christenen in India ‘achteraan in de rij’

Een ander voorbeeld waaruit blijkt dat Covid-19 de vervolging kan doen verergeren, is India, zegt Snel.

“Daar zijn omwille van de crisis het afgelopen jaar voedselpakketten uitgedeeld. Tachtig procent van de 100.000 ondervraagde christenen zei daar nauwelijks in aanmerking voor te komen, of dat ze achteraan in de rij stonden vanwege het feit dat ze christen waren.”

Turkije, een ‘hele snelle stijger’

In de top-50 van Open Doors staat vrijwel geen westers land. Opvallend is de plek van Turkije , volgens Snel een “hele snelle stijger”.

“Vorig jaar stond het land op nummer 36, dit jaar op 25. Aan alle kanten merken we dat president Erdogan de religieuze vrijheid fors aan het inperken is, met een nationalistische agenda, geïnspireerd op islamitische uitgangspunten. Christenen en andere minderheidsgeloven merken dat.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl