25 november 2020

Oproep Mexico: ‘Blijf thuis op feestdag Maria van Guadalupe’

De overheid en de Kerk in Mexico hebben vanwege het coronavirus alle publieke vieringen op de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe geannuleerd. Gewoonlijk komen er op 12 december miljoenen pelgrims naar de basiliek van de Mexicaanse patroonheilige.

Op een gezamenlijke persconferentie vroegen de kardinaal van Mexico-Stad, Carlos Aguiar Retes, en burgemeester Claudia Sheinbaum afgelopen maandag nadrukkelijk aan alle pelgrims om niet naar de basiliek te komen en ook niet in de buurt samen te komen.

Tien miljoen mensen

Normaal gezien trekken jaarlijks zo’n tien miljoen mensen aan de vooravond van de feestdag vanuit de dorpen en steden rond Mexico-Stad naar de basiliek. Om middernacht brengen ze daar hulde aan Maria. Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe is het drukst bezochte Mariaheiligdom ter wereld.

Dit jaar blijft de basiliek van 10 tot 13 december gesloten. Gelovigen wordt gevraagd om de feestdag van de Mexicaanse patroonheilige thuis te vieren. Via livestream en op tv zijn uitzendingen vanuit de basiliek te bekijken.

Noodzakelijke maatregelen

“We weten al dat de Maagd gaat waar haar zonen en dochters zijn, vooral degenen die treuren”, zei aartsbisschop Rogelio Cabrera López, tevens voorzitter van de Mexicaanse bisschoppenconferentie, tijdens de persconferentie.

“We willen samenwerken met de lokale autoriteiten om al deze maatregelen door te voeren, voor het welzijn van alle Mexicanen. De maatregelen zijn noodzakelijk en doen niets af aan de hartstocht, de devotie en het geloof van degenen die de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe vieren”, voegde de aartsbisschop toe.

Niet gezamenlijk vieren

In eerste instantie werd nog gedacht dat er een beperkt aantal mensen toegang kon krijgen tot de vieringen in de basiliek. Die blijft nu echter enkele dagen helemaal gesloten.

“Het is begrijpelijk dat miljoenen mensen, zoals elk jaar, de vieringen bij willen wonen om troost te vinden”, zeiden de burgemeester en de kardinaal van Mexico-Stad.

Maar: “Het is belangrijk om te benadrukken dat de gezondheidssituatie in het land als gevolg van het coronavirus het ons nu niet toestaat om de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe samen in haar heiligdom te vieren.”

Coronavirus

Het coronacrisis blijft om zich heen grijpen in Mexico-Stad. De autoriteiten overwegen om opnieuw niet-essentiële bedrijven te sluiten.

Kardinaal Aguair zei dat de parochies er alles aan doen om geen bron van besmetting te worden. Er gelden strenge maatregelen en maximaal dertig procent van een kerkgebouw mag bezet zijn.

Drukte op feestdag Judas Taddeüs

Eind oktober werd gelovigen ook gevraagd weg te blijven bij vieringen op de feestdag van St.-Judas Taddeüs. In Mexico bestaat er een grote devotie tot deze heilige. Desondanks kwamen talloze gelovigen in de ochtend van 28 oktober al vroeg opdagen en ontstonden er lange rijen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

27 januari 2021
Vicaris Vincent Goulmy benoemd tot directeur Missio Nederland
Vicaris Vincent Goulmy is benoemd tot Nationaal directeur van Missio/Pauselijke Missiewerken in Nederland. Goulmy volgt in deze...
Lees verder
27 januari 2021
Waardige uitvaart voor dakloze Italiaanse ex-profvoetballer
De pauselijke aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski hield afgelopen maandag een uitvaartsmis voor een 64-jarige dakloze man. Ooit...
Lees verder
27 januari 2021
'Mystici leren ons dat God doorgaans veel dichterbij is dan wij zelf denken'
Alle mystici zijn het er volgens hem over eens dat het goed is om regelmatig naar binnen te keren en stil te worden. “Want”, zo...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl