4 januari 2021

Oud secretaris-generaal SRKK pater Harrie Verhoeven s.s.s. overleden

Bron: rkkerk.nl

Op 30 december 2020 is in Nijmegen pater Harrie Verhoeven s.s.s overleden. Pater Verhoeven was van 1994 tot en met 1999 secretaris-generaal van het landelijk Secretariaat Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (SRKK) en de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Hij is 91 jaar geworden en overleden aan de gevolgen van corona.

De bisschoppen laten weten met droefheid kennis te hebben genomen van dit bericht. Zij denken in dankbaarheid terug, vooral aan de inzet van pater Verhoeven voor de Nederlandse Kerkprovincie.

In een reactie schrijft de voorzitter van de conferentie, mgr. Van den Hende: “Pater Verhoeven was een toegankelijk mens, die altijd de dialoog zocht en oog had voor de realiteit van de Kerk en haar zending in de samenleving. Zijn persoonlijk doorleefd geloof in de Heer was daarbij zijn uitgangspunt, zoals hij bij zijn afscheid als secretaris-generaal in 1999 zei: ‘Wie de keuze maakt voor God en het evangelie, komt met beide benen in de realiteit te staan’.”

Congregatie van het Allerheiligst Sacrament

Hendrikus Christiaan Verhoeven werd op 26 december 1929 geboren in het Noord-Brabantse dorp Overloon. Als jongeman trad hij toe tot de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament. Na zijn priesterwijding op 25 juli 1956 ging hij naar Rome om verder te studeren; in 1959 promoveerde hij daar tot doctor in de godgeleerdheid.

Pater Verhoeven was van 1969 tot 1981 generaal-overste van zijn congregatie. Na zijn terugkeer in Nederland werkte hij in het bisdom Rotterdam een aantal jaren als diocesaan verantwoordelijke voor de catechese en als parochiepriester. Tijdens het pausbezoek aan Nederland in 1985 fungeerde hij als tolk voor paus Johannes Paulus II.

Van 1984 tot 1994 was Verhoeven nationaal directeur van MISSIO/Pauselijke Missiewerken in Den Haag. Daarna werd hij benoemd tot secretaris-generaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, een functie die hij tot 1999 vervulde. In dat jaar verkozen zijn medebroeders hem tot provinciaal-overste van de Nederlandse sacramentijnen. In 2006 werd hij door de bisschop van Den Bosch benoemd tot pastoor van de parochie Heilige Drie-eenheid in Nijmegen.

In september 2020 werd hij dichtbij het klooster Brakkenstein opgenomen in verzorgingshuis Aqua Viva in Nijmegen, waar hij ook is overleden.

Op de foto: pater Verhoeven links, met rechts kardinaal Simonis.
Tags: , ,

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl