12 oktober 2020

Pakistaan eindelijk vrij: zeven verspilde jaren

Meer dan zeven jaar nadat voormalig Sawan Masih (38) werd gearresteerd, heeft het Hooggerechtshof van Lahore hem vrijgesproken van een aanklacht wegens godslastering. De Christen uit Lahore stond in het centrum van een storm waarin een menigte van meer dan 3000 mensen op 8 maart 2013 de Joseph-kolonie, een christelijke wijk in de as legde. Daarbij 150 huizen, 75 bedrijven en twee kerken in brand werden gestoken.

De gezondheidswerker zat al die tijd onschuldig vast voor een misdaad die in Pakistan met de dood wordt bestraft. Masih zou artikel 295C van het Pakistaanse wetboek van strafrecht hebben geschonden, dat godslastering van de profeet van de islam bestraft. Ondanks dat hij gedurende de hele zaak onschuldig heeft gepleit en er een gebrek aan bewijs was, werd hij op 27 maart 2014 door het Hooggerechtshof van Lahore schuldig bevonden en ter dood veroordeeld.

In reactie op de vrijspraak van M. Masih’s, vertelt Cecil Shane Chaudhry, directeur van de nationale Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede (NCJP) aan Kerk in Nood weten verbolgen te zijn over de duur van het proces: “Hoewel we de uitspraak van het hof waarderen dat Sawan geen godslastering heeft begaan, wordt niemand verantwoordelijk gehouden voor het feit dat hij zeven kostbare jaren van zijn leven heeft gemist, weg van zijn familie.” Masih en zijn vrouw Sobia hebben drie kinderen: Noor, nu 16, de 14-jarige Sami en Rebecca van 12. De vader heeft het grootste deel van hun jeugd achter de tralies gezeten.

Volgens Chaudhry is het Pakistaanse rechtssysteem ook tekortgeschoten waar het de daders van de aan aanval op de Joseph Kolonie betreft. “De relschoppers van de Joseph Kolonie zijn vrijgesproken, dus uiteindelijk is niemand verantwoordelijk gesteld voor de rellen, noch voor het feit dat Sawan deze zeven jaar van ellende heeft doorstaan.”

Kerk in Nood ondersteunt het werk van de NCJP, dat juridische en juridische hulp biedt aan Christenen die beschuldigd worden van godslastering en andere misdaden. Ook heeft de organisatie veel christelijke families die werden gedwongen uit de Joseph-kolonie te vertrekken, geholpen om zich te vestigen op een nieuwe locatie in Lahore.

 

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 januari 2021
Het Heilig Jaar van Santiago de Compostella duurt een jaar langer
Het jubileumjaar van Santiago de Compostella in Spanje is vanwege de coronamaatregelen een jaar verlengd. Het duurt nu van 2021 tot...
Lees verder
19 januari 2021
Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden'
Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de...
Lees verder
19 januari 2021
Paus bidt voor slachtoffers aardbeving Sulawesi
Paus Franciscus stuurde vrijdag een telegram met zijn condoleances aan Indonesië, nadat een sterke aardbeving het eiland Sulawesi...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl