8 oktober 2020

Pakistaanse christen vrijgesproken van godslastering

Aanval op christelijke wijk

De beschuldiging werd door extremistische moslims via lokale moskeeën breder bekend gemaakt, waarna een menigte van drieduizend mensen de wijk aanviel. 150 huizen, waaronder dat van Masih, 75 winkeltjes en twee kerken werden verwoest of in brand gezet.

Meer dan honderd moslims die verdacht werden van betrokkenheid bij de aanval, werden voor een anti-terreurrechtbank gebracht. Zij werden in 2017 vrijgesproken.

‘Misdaad die nooit plaatsvond’

De Pakistaanse mensenrechtenactivist Suneel Malik zegt tegen AsiaNews dat Masih “een hoge prijs heeft moeten betalen voor een misdaad die nooit plaatsvond”.

Daarom, voegt hij toe, is het cruciaal dat iedereen die in deze zaak valse verklaringen aflegde, juridisch vervolgd wordt.

Moedige rechters

AsiaNews wijst erop dat het Hof in Lahore moed heeft getoond door Masih vrij te spreken. Niet zelden worden rechters in blasfemiezaken onder druk gezet om mensen te veroordelen.

Wie het opneemt voor verdachten of de blasfemiewetten zelf in twijfel trekt, loopt gevaar. Volgens activist Shazian George werden “meer dan tachtig mensen, onder wie rechters, advocaten en politieke leiders” om die reden vermoord.

Bekende voorbeelden zijn de islamitische gouverneur Salman Taseer en de katholieke politicus Shahbaz Bhatti.

Asia Bibi: ‘Pas blasfemiewet aan’

Asia Bibi zelf werd begin 2019 vrijgesproken van godslastering. Ze verblijft sinds enige tijd in Canada. Onlangs riep ze Pakistan in een interview op de blasfemiewetten aan te passen.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl