8 oktober 2020

Pakistaanse christen vrijgesproken van godslastering

Aanval op christelijke wijk

De beschuldiging werd door extremistische moslims via lokale moskeeën breder bekend gemaakt, waarna een menigte van drieduizend mensen de wijk aanviel. 150 huizen, waaronder dat van Masih, 75 winkeltjes en twee kerken werden verwoest of in brand gezet.

Meer dan honderd moslims die verdacht werden van betrokkenheid bij de aanval, werden voor een anti-terreurrechtbank gebracht. Zij werden in 2017 vrijgesproken.

‘Misdaad die nooit plaatsvond’

De Pakistaanse mensenrechtenactivist Suneel Malik zegt tegen AsiaNews dat Masih “een hoge prijs heeft moeten betalen voor een misdaad die nooit plaatsvond”.

Daarom, voegt hij toe, is het cruciaal dat iedereen die in deze zaak valse verklaringen aflegde, juridisch vervolgd wordt.

Moedige rechters

AsiaNews wijst erop dat het Hof in Lahore moed heeft getoond door Masih vrij te spreken. Niet zelden worden rechters in blasfemiezaken onder druk gezet om mensen te veroordelen.

Wie het opneemt voor verdachten of de blasfemiewetten zelf in twijfel trekt, loopt gevaar. Volgens activist Shazian George werden “meer dan tachtig mensen, onder wie rechters, advocaten en politieke leiders” om die reden vermoord.

Bekende voorbeelden zijn de islamitische gouverneur Salman Taseer en de katholieke politicus Shahbaz Bhatti.

Asia Bibi: ‘Pas blasfemiewet aan’

Asia Bibi zelf werd begin 2019 vrijgesproken van godslastering. Ze verblijft sinds enige tijd in Canada. Onlangs riep ze Pakistan in een interview op de blasfemiewetten aan te passen.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

30 oktober 2020
Condoleances en gebed namens bisschoppenconferentie voor slachtoffers in Nice
De voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, mgr. J. van den Hende, heeft condoleances gestuurd naar mgr. André...
Lees verder
30 oktober 2020
AVG-nieuws: vragen over het streamen van kerkelijke vieringen
In deze coronatijd wordt er door veel parochies een live stream via internet verzorgd, om zo de mensen thuis via internet de...
Lees verder
30 oktober 2020
‘Stop deze rot’: paus en bisschoppen over ‘walgelijke terreurdaad’ Nice
Paus Franciscus bidt voor de slachtoffers van de aanslag in de basiliek van het Zuid-Franse Nice. Daarbij kwamen gisteren drie mensen...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl