4 november 2020

Pakistan: Ontvoerd christelijk meisje is veilig

woensdag, 04 november 2020

Nieuws

De ontvoerde en gedwongen getrouwde 13-jarige katholieke Arzoo Raja uit Karachi in het zuiden van Pakistan is veilig. Volgens berichten in Pakistaanse media heeft het gerechtshof van Sind na een hoorzitting op 2 november de politie bevolen het meisje te bevrijden uit handen van de familie van haar vermeende ontvoerder en haar in een vrouwenopvang te plaatsen. Kerk in Nood dekt de juridische kosten in de rechtszaak van Arzoo en ondersteunt haar familie.

De rechtbank beval ook een onderzoek om de leeftijd van de jonge christelijke vrouw vast te stellen. De 44-jarige Ali Azhaar, die het meisje naar verluidt op 13 oktober ontvoerde en dwong zich te bekeren en met hem te trouwen, is inmiddels gearresteerd, aldus Pakistaanse bronnen. Twee broers en een vriend van de verdachte zitten ook in hechtenis voor vermeende medeplichtigheid. Een nieuwe hoorzitting is gepland voor 5 november.

“We hopen dat het recht zegeviert”
“We zijn erg blij met deze gelukkige en snelle ontwikkeling in de Arzoo Raja zaak,” zei Regina Lynch, projectleider van Kerk in Nood internationaal. “De laatste beslissing is een succes voor de Pakistaanse rechtsstaat en voor de vele mensen uit alle religieuze groepen die tegen gedwongen huwelijken strijden. We hopen en vertrouwen erop dat het recht en de gerechtigheid in de komende onderhandelingen zullen zegevieren. Het is nu vooral belangrijk dat het getraumatiseerde meisje goed verzorgd wordt. Kerk in nood helpt waar we kunnen.”

Volgens mensenrechtenorganisaties worden in Pakistan jaarlijks ongeveer 1000 christelijke en hindoeïstische vrouwen en meisjes ontvoerd en tot een huwelijk gedwongen. Sinds 2014 is er in Pakistan een wet die het kinderhuwelijk beperkt, op basis waarvan familieleden en getroffenen juridische stappen kunnen ondernemen tegen dergelijke incidenten.

De zaak van Arzoo Raja heeft geleid tot talrijke protesten van Christenen, Moslims en Hindoes. De Pakistaanse minister voor Mensenrechten, Shireen Mazari, is persoonlijk tussenbeide gekomen in de zaak. Volgens het Pakistaanse dagblad Dawn heeft ook de gouverneur van de provincie Sindh, Imran Ismail, tijdens een bijeenkomst met leden van religieuze minderheden verklaard: “Er kunnen geen compromissen worden gesloten als het gaat om het huwelijk van minderjarigen.

 

Ga naar originele artikel

Lees verder:

4 december 2020
Vergeten Willebrands ‘misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de twintigste eeuw’
In eigen land lijkt hij wat vergeten, maar kardinaal Jo Willebrands “was misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de...
Lees verder
4 december 2020
Nieuwe downloads op website Vierkerstmis.nl: gratis boek, kerstkaart en meer
De website Vierkerstmis.nl is aangevuld met onder meer enkele nieuwe downloads. Zo kunnen bezoekers nu een gratis ontwerp downloaden...
Lees verder
4 december 2020
Stille nacht in Bethlehem: 7.000 mensen zonder werk in toerismesector
Het grote podium naast de boom hoefde dit jaar niet te worden opgebouwd: er zijn tijdens de feestdagen geen muzikale optredens van...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl