4 januari 2021

Paus aanvaardt ontslag Wit-Russische aartsbisschop

Op verzoek van de paus hebben de Wit-Russische autoriteiten de aartsbisschop toegestaan Kerstmis te vieren in zijn vaderland. Aartsbisschop Kondrusiewicz zei dat toen hij eindelijk de grens mocht oversteken en op 24 december naar Wit-Rusland mocht terugkeren, hij neerknielde, bad en de grond kuste.

Kerstpreek

“De uitdagingen van de coronapandemie en de sociaal-politieke crisis roepen ons op om terug te keren naar ware religiositeit, wat laat zien dat we gemaakt zijn voor iets meer dan alleen zorgdragen voor aardse zaken en genoegens”, zei aartsbisschop Kondrusiewicz op 24 december.

“De deuren van de voormalige Sovjet-Unie, waar militant atheïsme drie generaties lang de overhand had, zijn opengegaan voor Christus. We hebben vrijheid, inclusief religie. Helaas vergaten we al snel dat vrijheid niet alleen een geschenk is, maar ook een verantwoordelijkheid ”, zei hij in een preek volgens de website van de katholieke Kerk in Wit-Rusland.

Kerken heropend

De aartsbisschop was sinds 2007 aartsbisschop-metropoliet van Minsk en sinds 2015 voorzitter van de Wit-Russische bisschoppenconferentie.

Hij werd op 20 oktober 1989 in de Sint-Pietersbasiliek in Rome door paus Johannes Paulus II tot bisschop gewijd. Als bisschop stichtte Kondrusiewicz het Grodno Higher Theological Seminary en heropende ongeveer honderd kerken die gesloten waren tijdens de communistische vervolging.

‘Tijd van zegen’

In zijn preek op 1 januari riep aartsbisschop Kondrusiewicz de katholieken in Wit-Rusland op om het komende jaar aan God toe te vertrouwen “zodat het een tijd kan zijn van een succesvolle oplossing van sociaal-politieke en epidemiologische crises en een tijd van zegen die veel geestelijke vruchten zal brengen voor ons en onze samenleving.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl