13 november 2020

Paus belt Biden op om hem te feliciteren

De katholieke Biden en paus Franciscus zijn geen onbekenden van elkaar. In zijn functie als vicepresident van Obama ontmoette Biden hem meermaals in het Vaticaan en tijdens het pausbezoek aan de VS in 2015.

‘Strijd om geopolitieke ziel’

Vaticanist John Allen schrijft deze week in een uitvoerige analyse in Katholiek Nieuwsblad, dat Biden en Franciscus mogelijk een net zo succesvolle samenwerking zullen aangaan als paus Johannes Paulus II en Ronald Reagan in de jaren 80.

“Op een dieper niveau is er een gevecht gaande om de geopolitieke ziel”, aldus Allen. “Franciscus en Biden staan daarbij voor een bepaalde visie, Donald Trump en zijn equivalenten elders op de wereld voor een andere.”

‘Neppopulisme’

Tijdens zijn verkiezingscampagne verwees Biden ook meermaals naar de paus, en citeerde hij uit diens encycliek Fratelli Tutti.

“Paus Franciscus waarschuwt ons voor een neppopulisme, dat een beroep doet op ons meest basale en egoïstische instinct. Hij zegt verder dat politiek meer moet zijn dan marketing en media-spin. Die zaaien niets anders dan verdeeldheid, conflict en somber cynisme”, aldus Biden tijdens een campagnespeech.

Vraag aan leiders

“De paus zegt dat degenen die leiding willen geven, er goed aan doen zich af te vragen: waarom doe ik dit? Waarom? Wat is mijn werkelijke doel?”, zo ging Biden verder. “Paus Franciscus stelt vragen die iedereen die deze grote natie wil leiden, zou moeten kunnen beantwoorden. En mijn antwoord is dit: ik doe mee aan de verkiezingen om deze natie te verenigen en om deze natie te genezen.”

(Bronnen: CNS, Crux)

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 december 2020
Giving Tuesday: voor een presentje aan mensen die het nodig hebben
Vandaag trapt Sant’Egidio haar voorbereiding op het kerstfeest af met de inzamelactie ‘Giving Tuesday’. Op deze ‘internationale...
Lees verder
1 december 2020
Vaticaan: 'Niets veranderd' aan eerder oordeel over Vrouwe van Alle Volkeren
De Congregatie voor de Geloofsleer laat aan KN weten dat de bepaling over de Vrouwe van Alle Volkeren uit 1974 nog steeds geldt. De...
Lees verder
1 december 2020
Franse regering krijgt tik op vingers om beperken aantal kerkgangers
Zijn parochie liet, met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen, al meer mensen toe in de maar liefst negen Missen die in het weekend...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl