13 november 2020

Paus belt Biden op om hem te feliciteren

De katholieke Biden en paus Franciscus zijn geen onbekenden van elkaar. In zijn functie als vicepresident van Obama ontmoette Biden hem meermaals in het Vaticaan en tijdens het pausbezoek aan de VS in 2015.

‘Strijd om geopolitieke ziel’

Vaticanist John Allen schrijft deze week in een uitvoerige analyse in Katholiek Nieuwsblad, dat Biden en Franciscus mogelijk een net zo succesvolle samenwerking zullen aangaan als paus Johannes Paulus II en Ronald Reagan in de jaren 80.

“Op een dieper niveau is er een gevecht gaande om de geopolitieke ziel”, aldus Allen. “Franciscus en Biden staan daarbij voor een bepaalde visie, Donald Trump en zijn equivalenten elders op de wereld voor een andere.”

‘Neppopulisme’

Tijdens zijn verkiezingscampagne verwees Biden ook meermaals naar de paus, en citeerde hij uit diens encycliek Fratelli Tutti.

“Paus Franciscus waarschuwt ons voor een neppopulisme, dat een beroep doet op ons meest basale en egoïstische instinct. Hij zegt verder dat politiek meer moet zijn dan marketing en media-spin. Die zaaien niets anders dan verdeeldheid, conflict en somber cynisme”, aldus Biden tijdens een campagnespeech.

Vraag aan leiders

“De paus zegt dat degenen die leiding willen geven, er goed aan doen zich af te vragen: waarom doe ik dit? Waarom? Wat is mijn werkelijke doel?”, zo ging Biden verder. “Paus Franciscus stelt vragen die iedereen die deze grote natie wil leiden, zou moeten kunnen beantwoorden. En mijn antwoord is dit: ik doe mee aan de verkiezingen om deze natie te verenigen en om deze natie te genezen.”

(Bronnen: CNS, Crux)

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl