20 oktober 2020

Paus bij grote vredesbijeenkomst in Rome

Religieuze en politieke leiders nemen dinsdagmiddag in Rome deel aan een gebed voor de vrede, en voor slachtoffers van corona en de oorlogen in de wereld.

De interreligieuze en internationale vredesontmoeting wordt georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio. Onder de titel ‘Niemand redt zichzelf. Vrede en broederschap’, komen politici en religieuze leiders vanaf 16 uur samen in Rome.

‘Moeilijk moment in de geschiedenis’

Sant’Egidio organiseert de vredesbijeenkomst sinds 1986. De gemeenschap schrijft in een persbericht dat de ontmoeting van dit jaar “op een moeilijk moment in de geschiedenis” komt.

“Als gevolg van de pandemie, maar ook vanwege oude en nieuwe oorlogen die aan de gang zijn – zoals de oorlog in Syrië die al tien jaar duurt of de meest recente in Nagorno-Karabach.”

‘Bericht van hoop’

De gemeenschap hoopt met de vredesbijeenkomst dinsdag “een bericht van hoop voor de toekomst” te geven, “in de naam van het grootste goed: de Vrede”.

De afgevaardigden van de verschillende wereldreligies beginnen het programma in een eigen gebedshuis. Zo komen christenen samen in de Romeinse basiliek van Aracoeli. Naast paus Franciscus zijn daar ook de oecumenisch patriarch Bartholomeus van Constantinopel en leiders van verschillende orthodoxe en protestantse Kerken bij aanwezig.

Toespraken

Om 17.15 uur komen alle deelnemers samen op Piazza del Campidoglio voor de slotceremonie. Daar volgen toespraken van onder meer Bartholomeus, de opperrabbijn van Frankrijk Haim Korsia, secretaris-generaal van het Hoog Comité voor Menselijke Broederschap, Mohamed Abdelsalam Abdellatif, en boeddhist Shoten Minegishi.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zal via videoverbinding spreken. Ook paus Franciscus zal het woord nemen.

Livestream

Na de toespraken wordt er een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de coronacrisis en van alle oorlogen te herdenken. De bijeenkomst wordt afgesloten met het ontsteken van kaarsen voor de vrede door paus Franciscus en andere religieuze leiders.

Vanwege de in Italië geldende coronamaatregelen, is maar een beperkt aantal mensen aanwezig bij de ontmoeting. De bijeenkomst kan online worden gevolgd in het Engels, Italiaans, Frans, Spaans, Portugees, Duits en Japans. Daarvoor kan worden aangemeld op de website van Sant’Egidio.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

30 juli 2021
Terugblik coronajaar 2020: Hoe hebben de parochies in coronatijd gereageerd?
Deze zomer publiceert rkkerk.nl een serie artikelen die eerder zijn gepubliceerd in de Pius Almanak voor 2021. De artikelen schetsen...
Lees verder
30 juli 2021
Ex-kardinaal McCarrick strafrechtelijk vervolgd - Katholiek Nieuwsblad
Voormalig kardinaal Theodore McCarrick (91) moet voor de strafrechter verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd een zestienjarige jongen...
Lees verder
30 juli 2021
Paus: ‘Betrek boerenfamilies bij voedselbeleid'
Regeringen zouden kleine boeren en boerenfamilies moeten betrekken bij hun beleid dat gericht is op voldoende voedsel voor alle mensen...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl