21 september 2020

Paus en Spaanse bisschoppen luiden noodklok over euthanasiedebat

Paus Franciscus is bezorgd over een wetsvoorstel waarmee Spanje euthanasie en hulp bij zelfdoding wil legaliseren, dat binnenkort zal worden besproken door de Spaanse senaat. De paus uitte zijn zorgen zaterdag tijdens een ontmoeting met de voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie.

“Het is een onderwerp dat de paus zorgen baart”, zei kardinaal Juan Jose Omella na de ontmoeting.

“Het gaat”, vervolgde de aartsbisschop van Barcelona, “niet alleen over het sterven of niet sterven, maar ook over pijn en begeleiding. Wanneer iemand behandeld wordt voor de pijn en zich begeleidt voelt door familie en professionals, wil iemand leven.”

‘Van de baarmoeder tot de dood’

Franciscus is bezorgd over de bescherming van het leven als geheel, zei de kardinaal tegen journalisten in Rome, direct na de ontmoeting. “Het thema van het leven gaat niet alleen over vluchtelingen, het gaat van het kind in de baarmoeder van zijn moeder tot de dood. Het is een zorgwekkende kwestie”, aldus Omella.

‘De dood is niet het einde’

“De dood betekent niet het einde”, zei Omella. “Het is de deur naar de andere kant. Als we weten hoe we dit kunnen delen met de persoon die ziek is, verandert het perspectief. “Het menselijk wezen is geroepen tot eeuwigheid en liefde.”

Naast Omella waren ook kardinaal Carlos Osoro van Madrid en hulpbisschop Luis Arguello bij de ontmoeting aanwezig. Die duurde meer dan een uur.

‘Verlies voor menselijke waardigheid’

De Spaanse Senaat maakt zich op om het wetsvoorstel te bespreken. Eerder deze maand publiceerden de Spaanse bisschoppen een verklaring waarin ze het voorstel omschreven als een “verlies voor de menselijke waardigheid”.

De bisschoppen stelden dat het legaliseren van euthanasie en hulp bij zelfdoding een zelf-gecentreerde kijk op het leven in de hand werkt, die de dood als oplossing voor problemen ziet.

‘Vrijheid los van verantwoordelijkheid’

Het pleiten voor het recht op euthanasie is “een reductionistische kijk op de menselijke persoon die een vrijheid biedt die losstaat van verantwoordelijkheid”, schrijven de bisschoppen.

Het vierde land

Als het wetsvoorstel door de Senaat komt, wordt Spanje het vierde Europese land dat euthanasie en hulp bij zelfdoding legaliseert. België, Nederland en Luxemburg gingen het land voor.

De voorgestelde wet zou terminaal zieke of chronisch gehandicapte volwassenen in aanmerking laten komen voor euthanasie of hulp bij zelfdoding via het publieke zorgsysteem.

Palliatieve zorg in plaats van euthanasie

De bisschoppen zeggen verder in hun verklaring dat het legaliseren van hulp bij zelfdoding het zelfmoordcijfer in het land zal doen stijgen. In plaats van euthanasie stellen de bisschoppen palliatieve zorg voor.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl